Anette Antila

Lukufiiliksen syksyn 2024 teema oli Lyriikka. Pääkirjoituksen kirjoitti runoilija Anette Antila: ”Mielestäni on äärimmäisen tärkeää, että myös ei-helsinkiläisillä on pääsy lavarunouden pariin.” Lue koko pääkirjoitus täältä.

Lukufiiliksen toimituskuntalainen päätti tutustua klassikkorunouteen:

Eino Leinoa pidetään Suomen historian yhtenä merkittävimmistä kirjailijoista ja runoilijoista. Lisäksi Leino toimi elämänsä aikana myös lehtimiehenä, kriitikkona ja suomentajana. Leinon panos suomalaiseen kirjallisuuteen on ollut suuri. Hänen runonsa vaikuttivat suomalaisen itsenäisyysaatteen muodostumiseen sortokausien ja itsenäistymisen ajan Suomessa. Lisäksi Eino Leinon runoilla on suuri merkitys vielä nykypäivänkin suomalaisessa kulttuurissa. Eino Leinon kumppani L. Onerva on myös arvostettu kirjailija ja runoilija. Nykypäivänä L. Onervan runot on nostettu myös suomalaisen kirjallisuuden kaanoniin.”

Lue koko juttu täältä.

Syksyllä 2024 runoilija Kirsi Kunnaksen syntymästä tuli kuluneeksi sata vuotta. Kunnas muistetaan parhaiten hänen lastenrunoistaan, jotka uudistivat suomalaista lastenlyriikkaa. Lukufiiliksen toimituskuntalainen muisteli Kunnaksen tuotantoa:

”Luettuani vasta muutaman sanan, minut valtasi lämmin tunne. Mieleeni tulvivat muistot äidin ja siskon kanssa jaetuista lapsuuden lukuhetkistä. Tiitiäisen satupuu oli jo äitini lapsuuden suosikkikirjoja. Hän luki minulle ja siskolleni aina omia suosikkirunojaan. Yksi niistä on vanhasta kaislikossa asuvasta vesirotasta, Jaakko Vaakosta, kertova runo, joka on yksi Kunnaksen klassikoista. Muistan myös muun muassa runot Kattila ja perunat, Ville ja Valle sekä Tunteellinen siili. Selatessani teoksen kellastuneita sivuja, pystyn kirkkaasti kuvittelemaan päässäni äitini värikkään äänenpainon, jolla hän eläytyen luki runoja meille.”

Lue koko juttu täältä.

Lukufiiliksen toimituskuntalainen tutustui säeromaaneihin: ”Säeromaanin lukeminen tuntui ensin hieman hassulta, mutta nopeasti sanojen lennokkaaseen muotoon tottuu. Säkeisiin jaetun tekstin vuoksi ne ovat myös nopealukuisia. Tässä jutussa kerron tarkemmin kahdesta säeromaanista. Vaikka nämä kaksi romaania muistuttavat toisiaan melko paljon, suosittelen tutustumaan myös laajemmin säeromaaneihin. Niitä on hyvin monenlaisia ja monista aiheista, joten kaikille löytyy varmasti mieluisaa luettavaa.”

Lue koko juttu täältä.

seuraa meitä