Teemana pelit

 

Lokakuun 2017 teemana Lukufiiliksessä oli pelit. Pääkirjoituksessa Aura Nurmi pohtii pelien ja kirjallisuuden suhdetta.

Kuukauden sisällä tutustuttiin pelaamiseen ja kirjallisuuteen monipuolisesti. Käsittelimme myös pelaamiseen vahvasti liitettäviä harrastuksia, kuten pukuilua (cosplay), josta kertoi alan tunnettu harrastaja Rewe Fagerström. Näyttelijä Ville Seivo avasi roolipelin kirjoittamisprosessia ja runoilija Mikael Brygger kertoi runouden ja pelien yhteydestä sekä pelirunoteoksistaan. Sekä Erkka Mykkänen että Iida Ahonen paneutuivat aiheissaan käsittelemään fanifiktiota, Mykkänen kirjoittajana ja Jatkuu! -antologian toimittajana ja Ahonen ilmiön tarkkailijana.

 

Vekkula-muistoja ja nuortenromaani jalkapallosta

Tässä kuussa julkaisimme teemaan sopivan arvion Mika Wickströmin uusimmasta nuortenteoksesta, jalkapalloa käsittelevästä, ”Meidän jengin Zlatan ja pitkä soolo”. Haastattelimme myös kirjailijaa.

Otimme myös ajankohtaisesta aiheesta, eli Vekkulan sulkemisesta, kaiken ilon irti, ja kysyimme Miki Liukkoselta, Elina Hirvoselta, Outi-Illuusia Parviaiselta ja Elsa Tölliltä muistoja leikkisästä ja ikonisesta seikkailuradasta. Jutun voi lukea täältä.

 

Peliaiheisia kirjavinkkejä:

Nörtti – Aleksi Delikouras
Nörtti-sarjan päähenkilö DragonSlayer666 elää mieluiten virtuaalimaailmassa – vain tietokoneriippuvuudesta huolestunut äiti voisi estää häntä tulemasta maailman parhaaksi pelaajaksi! Nuori mies raportoi elämäänsä vimmaisella nörttiliturgiallaan koneella 24/7 ja kommentoi hankaliakin asioita: koulukiusaamista ja pelimaailman tarjoamaa pakoa.

Shakkitarina – Stefan Zweign
Hitler on ottanut vallan Itävallassa ja tohtori B on joutunut vankilaan eristyksiin piiloteltuaan aateliston arvoesineitä. Häntä säilytetään eristyksessä ilman kontakteja muihin kuin kuulustelijoihinsa ja vartijoihinsa. Ahdistuksessaan hän saa järkensä säilymään varastetulla kirjalla, jossa kuvataan mestarillisia shakkipelejä, joita hän sitten pelaa lakkaamatta, opetellen jokaisen pelin. Shakki valtaa hänen mielensä niin, että se syrjäyttää kaiken muun.

Metro 2033 – Dmitri Gluhovski
Metro 2033 sijoittuu Moskovan metrotunneleihin, jonne ihmiskunnan viimeiset selviytyjät pakenivat ydinsotaa ja sen jälkeistä tuhoa. Metrotunneleihin kehittynyt yhteiskunta jakautui kaupungeiksi ja ryhmittymiksi joiden näkemykset eroavat toisistaan suuresti. Kirjan realistinen maailma saa lisämaustetta yliluonnollisista voimista, sekä ydinsäteilyn synnyttämistä hirviöistä, jotka vaanivat tunneleiden pimeydessä.

Jumalainen näytelmä – Dante Alighier
Tämä vanha klassikko runoelma kertoo Danten tekemästä matkasta Helvetin ja Kiirastulen kautta Taivaaseen. Runoelma on inspiroinut Dante’s Inferno -toimintapeliä.

Noituri – Andrzej Sapkowski
Noiturit ovat mutantteja, joilla on ihmisiä nopeammat refleksit sekä maagisia voimia. Noiturit taistelevat ihmisiä uhkaavia hirviöitä vastaan ja heitä on koulutettu tehtäväänsä pienestä pitäen. Päähenkilö Geralt on yksi viimeisistä noitureista.

Peliin kadonnut poika – Reijo Vahtokari
Kuudesluokkalainen Lauri seurustelee mieluummin tietokonepelien kuin ikätoveriensa kanssa. Erityisen kiire hänellä on koulusta kotiin nyt kun äiti on ostanut upouuden, jännittävän Metapaxin paluu -pelin. Eräänä päivänä Lauri äkkää koiransa television ruudussa – se on käsittämättömästi joutunut Metapaxin maailmaan! Tellu on pelastettava, mutta miten?

Elementia kronikat – Sean Way Wolfe
Kuningas on säätänyt lain, jonka mukaan kaikki alemman tason pelaajat karkotetaan palvelimelta seuraavana kuulutuspäivänä. Jokainen, joka yrittää auttaa uusia pelaajia, vaiennetaan. Lain voimaantulopäivä lähestyy, ja pelin luonnonvoimien armoilla olevat Stan, Kat ja Charlie ryhtyvät yhdessä selvittämään Elementian mysteerejä ja johtamaan taistelua oikeudenmukaisuuden puolesta. Kirja pohjautuu maailmanlaajuisen suosion saavuttaneeseen Minecraft -peliin.

Peli – Anders de la Motte
”Haluatko pelata peliä?” Bussista löytyvä kännykkä kutsuu Henrikin salaiseen reality-peliin. Hän saa Pelinjohtajalta tehtäviä, joiden suorittamisesta hänen täytyy kuvata videoita nettiin. Netissä myös seurataan pelin etenemistä ranking-listoilla. Kun harmittomat tehtävät alkavat muuttua yhä vaarallisemmiksi, Henrik huomaa sotkeutuneensa salaliittojen verkkoon. Hän on piinallisen päätöksen edessä: jatkaako peliä, vai kääntyäkö Pelinjohtajaa vastaan?

seuraa meitä