Stoorikori
26.2.2016
|
Meri Lantela

Tanssii Austenin kanssa

1700-luvun Englannissa tanssiaiset taltioidaan sosiaalisen median sovelluksiin. Vieraita vaivaavat ylpeys ja ennakkoluulot.

Mr. Darcy nojaa ovensuuhun sikari oikeassa kädessään ja puhelin vasemmassa. Hän liikuttaa sormeaan laiskasti puhelimen näytöllä. Oikealle. Vasemmalle. Jopas, kohtuullisen miellyttävän näköinen leidi. Katseessa on tosin häivähdys yksinkertaisuutta. Eikä hän ole vaivautunut pukemaan hattua. Mahtaa olla rahvasta. Darcy viivyttelee hetken ja pyyhkäisee sitten vasemmalle, ennen kuin sulkee sovelluksen. Hänen Facebook-syötteeseensä ilmaantuu uusi julkaisu.

Elizabeth Bennet osallistuu tapahtumaan Netherfieldin tanssiaiset.

Mr. Darcy avaa toisen sovelluksen ja näpyttelee lyhyen viestin, jota voisi luulla kainostelevaksi, jos ei tuntisi Mr. Darcya.

Tanssisalin toisella puolella Elizabeth Bennet havahtuu värinään. Iltaleningin ja korsetin väliin ujutettu puhelin ilmoittaa uudesta viestistä.

– Seuraava tanssi? @elizabethbennet

Elizabeth tuntee tahtomattaan itsensä imarrelluksi. Tanssikutsu, vaikkakin herrasmiehen asuun pukeutuneelta törkimykseltä. Miehellä sanotaan olevan 10 000 punnan omaisuus eikä silti varaa käytöstapoihin. Elizabeth alkaa näpytellä. Lienee vakiintunut tapa ilmaista myöntymyksenä tiivistämällä se 140 merkkiin. Mikä tanssiaisten virallinen hashtag olikaan?

Twitterissä on muitakin julkaisuja.

– Se tunne, kun @marybennet saapuu tanssiaisiin vanhassa leningissä, joka näyttää yöpuvulta.

Kahdeksantoista uudelleentwiittausta. Mokoma nainen. Harmistunut Elizabeth lohduttaa pikkusisartaan Marya vanhanaikaisesti tekstiviestillä ja sulkee sitten sovelluksen avatakseen toisen.

Näytölle putkahtaa kuvia. Pyhän Pietarin kirkko. Komea upseeri. Pinnaa. Kirjahylly. Lisää kirkkoja. Silkkihansikkaat. Ihanat. Pinnaa.

Elizabethin puhelimesta lähtee pulpahtava ääni. Hänen äitinsä kirjoittaa tyttärilleen Whatsappin ryhmäkeskustelussa.

– Havaitsitteko ihmismuurin Netherfieldin laitamilla? Yrittävät estää ranskalaisten pääsyn tanssiaisiin.

– Mikä julkea ennakkoluulo! tuohtunut Elizabeth viestittää takaisin.

Elizabeth selaa taas sovelluksiaan. Instagramissa Bennetin perheen kamarineito on julkaissut kuvan pyykkivadista.

– Töissä myös viime perjantaina! #laundry #englishgirl #likeforlike

Elizabeth epäröi hetken, ennen kuin näpäyttää näyttöä etusormellaan.

Tykkää.

← Takaisin
seuraa meitä