Ilmiöt
24.2.2025
|
Irina Juhola, 18v

Luku kerrallaan eteenpäin

kirja

Lukufiiliksen teema on Lukuilo. Jokaisen pitäisi saada tuntea sitä, vaikuttivatpa omaan lukemiseen mitkä asiat tahansa. Esimerkiksi tietyissä elämäntilanteissa, kuten koulua käydessä, aikaa lukemiseen vapaa-ajalla on rajoitetusti. Lukuilo on kuitenkin mahdollista löytää silloinkin, ja parhaimmillaan se jopa tukee arjessa. 

Lomalla ja etenkin kesällä lukeminen sujuu kuin siivillä. Kun on päiviä, joina ei ole mitään ennalta suunniteltua ohjelmaa eikä sellaista tulekaan, voi rauhassa makoilla sängyllä, riippumatossa tai vaikka rannalla, ja kirja etenee. Voi lukea pari lukua päivällä, ja taas lisää illalla. Käsissä ehtii käydä monta kirjaa loman aikana. 

Sitten koulu alkaa. Päivät kuluvat koulussa, ja kun pääsee kotiin, edessä on pino läksyjä. Myös harrastuksiin voi kulua aikaa illalla. Kun nämä ovat takana, sängylle rojahtaessa voi tuntua, ettei ole enää energiaa lukea. Kun pikaisesti katsoo puhelimelta jotain, sitä voikin jäädä vahingossa selailemaan pidemmäksi aikaa. Yöpöydällä lojuvat samat kirjat päivästä ja viikosta toiseen. 

Rentoutumista kirjan parissa kiireen keskellä 

Arjen pyörteissä voi tuntua, ettei ole aikaa tarttua kirjaan, tai jos olisikin, ei jaksa. Päivän aikana niin oppitunneilla kuin läksyjä tehdessä täytyy lukea oppikirjaa, välillä todella intensiivisestikin ja paljon aikaa käyttäen. 

Arkenakin vapaa-ajalla lukemisesta voi löytää omat nautintonsa. Saa lukea juuri sitä mitä haluaa, eikä välttämättä tietopainotteisesti kuten koulussa. Ei tarvitse lukea jonkin päämäärän, kuten asian oppimisen, eteen, vaan voi täysin rauhassa ja omaan tahtiin tutustua kirjan maailmaan ja uppoutua lukemiseen aivan eri tavalla kuin opiskellessa. 

Kiireisen päivän jälkeen voi kaivata jotain rentouttavaa. Kun kääntelee rauhassa kirjan sivuja, kiireetön lukeminen voi olla rentouttavaa, ja rauhoittaa ihanasti päivän jälkeen. Jos päivän aikanakin on jokin sopiva kolo, se voi olla mukavaa. 

Miten lisätä lukemista arjessa? 

Ensiksi kannattaa miettiä, mikä olisi sopiva aika lukea. Ehtisikö lukemaan illalla koulun ja läksyjen jälkeen tai onko päivässä joitain muita tyhjiä aikoja? Olisiko viikonloppuna hyvin aikaa? Silloin voi ehtiä lukemaan enemmänkin, kun ei ole koulua. 

Jos joskus kirja ei millään mahdu kassiin, voisiko kuunnella äänikirjaa tai lukea e-kirjaa? Tätä varten puhelimeen saa ladattua esimerkiksi ilmaisen e-kirjaston. Äänikirjoja voi kuunnella myös esimerkiksi kotitöitä tehdessä tai liikkuessa. Myöhemmin on taas helpompi alkaa lukemaan, kun ei ole niin pitkää taukoa kirjoista. 

Kannattaa aloittaa mahdollisimman helpolla ja laittaa esimerkiksi puhelin hälyttämään muutaman minuutin päähän. Sivumäärien laskeminen on myös mahdollista, mutta voi viedä eri tavalla keskittymistä lukemisesta. Pidä kirjaa esillä ja vaikka valmiina sängyllä, tai missä sitten luetkin. Pyri pitämään koko ajan joku kirja kesken, mutta mieti, kannattaako lukea montaa kerrallaan. 

Jos on kiireitä eikä varsinkaan ehdi lukemaan pitkään, ei ehkä kannata aloittaa 500 sivua pitkää fantasiaromaania, jonka maailmaa ei vielä tunne. Sen sijaan lyhyemmät kirjat voivat toimia ja edetäkin nopeammin. Jos kaipaa jotain erittäin nopeasti etenevää, kannattaa kokeilla säeromaaneja. Niissä on yhdellä sivulla vähemmän tekstiä kuin perinteisessä kirjassa, joten sivut kääntyvät nopeammin. 

Ole armollinen itsellesi 

Joskus asiat eivät vain kerta kaikkiaan suju, ja näin voi tapahtua myös lukemisen kanssa. Sekään ei haittaa. Ei myöskään ole väliä, lukeeko vaikka yhden luvun tai usean sellaisen päivässä, kunhan vain lukee ja on itse tyytyväinen. Lukemisen pitäisi olla kivaa, ja kun se on, se sujuukin paremmin. 

Kirjoittaja on Lukufiiliksen toimituskuntalainen ja lukiolainen, joka on yrittänyt lukea joka ilta ainakin vähän. 

← Takaisin
seuraa meitä