Ilmiöt
10.5.2021
|
Otto Rantanen

LANU!-festareilla piirtäjien näkökulmia sekä puhetta Soturikissoista

Otto Rantanen osallistui virtuaalisille LANU!-kirjallisuusfestivaaleille ja seurasi muutamaa torstain ja perjantain ohjelmanumeroa.

Kissamaisuuksia kääntämässä | Nana Sironen

Nana Sironen

Kuva: Riitta Supperi

 

Kun kävelee kirjakauppaan, nuorten osaston hyllyllä on aina paljon värikkäitä ja kiiltäväkantisia Soturikissat-teoksia. Niitä kirjoittaa kirjailijanimi Erin Hunter, jonka taakse kätkeytyy joukko kirjailijoita. Julkaisutahti on kova, mutta kun ottaa huomioon, että tätä nykyä kirjoja suomentaa vain yksi henkilö, on suomennostahdin oltava vieläkin kovempi.

Lasten, nuorten ja nuorten aikuisten kirjallisuusfestivaali LANU! esitteli torstain ohjelmistossaan Soturikissoja kääntävän Nana Sirosen. Sironen on työskennellyt sarjan parissa jo lähes kymmenen vuotta. Häntä ennen sarjaa suomensi Vesa-Matti Paija.

Kääntämisessä Sironen suosii digikirjaa, sillä se voi olla näytöllä samaan aikaan auki kuin oma käännöstiedosto. Käännössopimuksen saatuaan hän tekee nopean raakakäännöksen, jossa asiat esitetään niin kuin ne ovat. Sen jälkeen hän aloittaa työstämään huolitellumpaa versiota. Jokaisen sanan kohdalla on mietittävä paras vaihtoehto suomenkieliselle versiolle. Videolla Sironen myös kertoi, että jotkin englannin kielen pienet sanat — yes, come on, thanks — ovat vaikeimpia kääntää, sillä niille on asiayhteydestä riippuen monta eri tarkoitusta ja vastinetta suomen kielessä.

Sirosen mukaan Soturikissoilla on Suomessa laaja lukijakunta ja paljon tosifaneja. Hän vinkkasi, että kannattaa osallistua kirjasarjaa käsitteleviin tapahtumiin, joita järjestävät kirjastot ja kirjakaupat.

Katso Nana Sirosen esiintyminen LANU!-festivaalin YouTube-kanavalta.

Clownfish Twister — mangaa Suomesta | Mae Korvensivu

mae

Kuva: Erika Vik

 

Torstain ohjelmistossa oli myös Mae Korvensivun esittely. Hän on suomalainen mangan piirtäjä. Videolla hän puhui mangan muodoista ja genreistä, sen erityispiirteistä, sekä sen tilasta Suomessa. Korvensivu piirtää digitaalisesti, koska painaa perinteistä paperia niin lujaa, että viivoista näkyy kumittamisenkin jälkeen vielä syvä ura.

Videolla Korvensivu avasi myös omaa identiteettiään ja matkaansa mangan kanssa. Hänen manga-sarjansa Clownfish Twisterin hahmot hän on pyrkinyt suunnittelemaan niin, että ne tunnistaisi jo pelkästä siluetista.

Videon lopulla Korvensivu kannusti nuoria piirtäjiä, jotka ovat innostuneet mangasta. Hän sanoi, ettei mangan piirtäminen ole helppoa, mutta se on kuitenkin mahdollista.

— Vanhoillisemmat opettajat tulevat sanomaan että te ette saa, voi tai pysty, mutta niin kauan kuin jaksatte itse sanoa että “kylläpä, kylläpäs, kylläpäs”, niin todennäköisesti te pystytte siihen.

Katso Maen esiintyminen LANU!-festivaalin YouTube kanavalta.

Lisää Mae Korvensivusta ja hänen mangastaan voi lukea tästä Lukufiiliksen jutusta.

Kuvittajan työhuoneella | Reetta Niemensivu

Reetta Niemensivu
Kuva: Otto Virtanen

 

Lastenkirjojen kuvittaja ja sarjakuvataiteilija Reetta Niemensivua päästiin kuulemaan osana perjantain ohjelmistoa. Hänen kuvittamansa Värikkäät (S&S, 2020) kertoo perheestä, jolla on värivoimia. Lisäksi hän piirtää sanomalehdissä ilmestyvää Lyhenevä kesä -sarjakuvaa. Sen päähenkilöistä on tullut likipitäen rakkaita läheisiä Niemensivulle, niin paljon seikkailuja hän on kolmikolle piirtänyt.

Ohjelmassa kurkistettiin otsikon mukaisesti kuvittajan työhuoneeseen. Niemensivu, kuten niin moni muukin nykyään, piirtää digitaalisella alustalla. Yläasteikäisenä hän ymmärsi, että joku kuvittaa levyjen ja kirjojen kannet. Sitten hän alkoi selvittää, missä voisi opiskella kuvittamista.

Niemensivu kertoi videon loppupuolella, että itse piirsi lapsena mallista Simpsoneita. Se on hänestä polku siihen, että kehittyy piirtäjänä: täytyy piirtää paljon.

Katso Reetta Niemensivun esiintyminen LANU!-festivaalin YouTube-kanavalta.

Kaikki ohjelmat ovat nähtävissä Youtubesta Lanufestarit-kanavalla toukokuun loppuun saakka.

Juttu on toteutettu Otavan Kirjasäätiön tuella.

← Takaisin
seuraa meitä