Kirja-arviot
8.3.2021
|
Johannes Helama, 18v.

Nuoret sankarit paholaisten ympäröiminä

Sally Green: Savuvarkaat – Paholaisten valtakunta, Gummerus 2019 (suom. Meri Kapari)

Paholaisten valtakunta kansikuva

Sally Greenin Savuvarkaat-trilogian toinen osa Paholaisten valtakunta on vähintäänkin yhtä lumoava ja vaikuttava kokemus kuin edeltäjänsä. Kirja jatkaa suoraan siitä mihin Savuvarkaat jäi, suureen sotaan Brigantin ja Pitorian välillä. Jännitys jatkaa tiivistymistään edellisen kirjan taistelun keskeltä. Kirjan luvut on kirjoitettu viiden eri päähenkilön näkökulmasta, mutta henkilöt, miljööt ja tapahtumat kuuluvat yhteen ja vahvistavat toinen toisiaan luoden erinomaisen fantasiamaailman.

 

Prinsessa Catherine on yllättäen vastuussa uuden kotimaansa tulevaisuudesta, samalla kun muut kirjan viidestä päähenkilöstä pyrkivät auttamaan häntä, selviytymään sotatilanteesta ja selvittämään mystisen paholaissavun alkuperää. Kaiken tämän keskellä he kamppailevat myös tunteidensa kanssa, kun salaisuudet ja valheet kohtaavat rakkauden. Ennen paholaisia metsästänyt Tash päätyy tutkimaan paholaisten alkulähdettä, Catherine ja hänen henkivartijansa Ambrose kipuilevat kiellettyjen tunteidensa takia ja March yrittää löytää sopivaa hetkeä kertoa synkimmän salaisuutensa rakastamalleen Edyonille. Strategian ja matkaamisen lisäksi kirjassa on sopivasti draamaa ja henkilöiden väliset suhteet ovat mielestäni tasapainoinen osa kirjan juonta. Kirjan ihmissuhteissa on monimuotoisuutta: alkavia parisuhteita, vanhemmuutta, syvää ystävyyttä ja uskollista toveruutta.

 

Kirja on kerronnaltaan monitasoinen. Tarinaan voivat helposti uppoutua lapset ja nuoret, mutta kirjasta voi lukea myös kannanottoja erilaisiin poliittisiin kysymyksiin, kuten naisten asemaan. Mielestäni on tärkeää, että fantasiakirjassa on homohahmoja, vahvoja naisia sekä kuvausta meidänkin maailmassamme näkyvästä syrjinnästä ja vihamielisyydestä. Kirjassa esimerkiksi epäillään laajasti prinsessa Catherinen kykyä johtaa maata, komentaa armeijaa ja toimia tuomarina oikeudenkäynnissä.

 

Kirja käsittelee poliittisten ja ajankohtaisten aiheiden lisäksi myös samaistuttavia henkilökohtaisen elämän ongelmia, kuten läheisen menettämistä, rakkautta ja ystävyyttä. Merkittäviä teemoja ovat myös sota, valta ja epätasa-arvo. Teemat ja erilaiset aiheet punoutuvat fantasiamaailman tapahtumien kanssa tasapainoiseksi kokonaisuudeksi luoden upean tarinan, johon toivon mahdollisimman monen pääsevän uppoutumaan!

 

(Kannattaa lukea myös Savuvarkaat-kirjasta tekemäni arvio Lukufiiliksen sivuilta!)

 

← Takaisin
seuraa meitä