Kirjailijat
1.12.2020
|
Sofia Blomberg

Jyri Paretskoi neuvoo kirjoittamisesta kiinnostuneita – ”Tärkeää kirjoittamisessa on aloittaa”

 

Jyri Paretskoi

Kuva: Anssi Viljakainen / Kuva Tuulos

 

Kirjailija Jyri Paretskoi rohkaisee luottamaan omaan ääneensä ja unohtamaan kiire kirjoittaessa. Paretskoi toimii tuomarina Lukufiiliksen ja kirjanjulkaisupalvelu Books on Demandin kirjoituskilpailussa ”Nuoruus. Nyt.”

13-19-vuotiaille tarkoitettuun kilpailuun voi osallistua 31.12.2020 asti. 

 

Minkä neuvon antaisit Nuoruus nyt -kirjoituskilpailuun osallistuville nuorille? 

”Tekstiin kannattaa syventyä ja uppoutua, turha kiire kannattaa unohtaa. Kerralla ei tarvitse (eikä oikein voikaan) tulla valmista. Lisäksi kannattaa nauttia siitä, että saa luoda jotain aivan uutta, jota ei vielä hetki sitten ollut olemassakaan muualla kuin kenties omissa ajatuksissa. ”

Miten tekstiin löytää oman äänen? 

”Kenenkään kirjoittajan ei pitäisi yrittää matkia muita. Omaäänisyys löytyy aiheiden ja tietenkin pitkän harjoittelun ja tekemisen kautta. Sitä paitsi jokaisella on jo oma äänensä, ja siihen kannattaa luottaa, sillä jokainen teksti kumpuaa jostain. Kun ensin tietää, mitä haluaa kirjoittaa, on helppo etsiä, kokeilla, yrittää, erehtyä ja lopulta onnistua siinä, miten kirjoittaa.”

 

 Miten päästä eteenpäin, kun inspiraatiota ei ole? 

”Inspiraatiota ei kannata jäädä odottelemaan, sillä siinä voi käydä huonosti. Jos uutta tekstiä ei jostain syystä synny, muokkaan ja hion jo kirjoitettuja osia entistä paremmiksi. Tärkeää kirjoittamisessa on aloittaa ja sitten vain jatkaa sinnikkäästi eteenpäin.”

 

Mitä itse tarvitset kirjoittamiseen?  

”Tärkein varusteeni on tietenkin tietokone. Sen lisäksi olennaista on palava halu kirjoittaa, enhän minä tätä muuten tekisikään. ”

 

 

Milloin sinulle on hyvä hetki kirjoittaa? 

 

”Hyvä hetki kirjoittaa on silloin, kun on riittävästi aikaa, sopivan rauhallista, levännyt ja muutenkin hyvinvoiva olo. Olen oppinut vuosien varrella huomaamaan, että minulle aamupäivät ovat vireystilan ja keskittymisen kannalta otollisinta aikaa kirjoittamiselle. ”

 

Jyri Paretskoi (s. 1979) on suomalainen kirjailija ja äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja. Vuonna 2014 Paretskoi sai nuortenkirjallisuuden Topelius-palkinnon, esikoisromaanistaan Shell’s Angles (2013). Se kertoo kolmen mopopojan elämästä Shell-huoltoaseman kulmilla Iisalmea muistuttavassa pikkukaupungissa. Kirja on saanut neljä jatko-osaa. Hän on myös tunnettu K-15 -kirjoista.
← Takaisin
seuraa meitä