Läsglans
15.11.2021

Läsglans söker unga recensenter

Hej! Bor det en liten kritiker i dig, är du intresserad av att läsa nya böcker och berätta om vad du läst för andra? Då kan du bli kritiker för Läsglans!

Hur ska jag göra om jag vill skriva en recension för Läsglans?

Kontakta Barbro på Läsglans, barbro.enckell-grimm@lukukeskus.fi

Du kan komma med egna förslag på vilken bok du vill recensera, men du kan också fråga vilka böcker vi har inne. Uppge din postadress och telefonnummer, så redaktionen kan beställa ett recensionsexemplar från förlaget.

Vad ska det stå i en recension?

Du kan formulera din recension ganska fritt. Det finns inga bestämmelser om form eller innehåll.

Tänk dig att du skriver recensionen för en person som inte har läst boken. Avslöja inte för mycket – försök väcka intresse istället. Det är bra om det kommer fram vad du själv tyckte om boken.

Berätta inte bara vad som händer, beskriv bokens innehåll, personerna, språket och miljön. Det viktigaste är inte vad som händer utan hur författaren berättar. Vilka känslor och frågor väcker boken hos dig?

Du kan också ta upp frågor som ligger utanför boken, skriva om författaren och vad andra tyckt om hens bok.

Vilken form ska recensionen ha?

Inled med en rubrik (något annat än bokens namn). Efter det skriver du in utgivningsuppgifter, till exempel: Maria Turtschaninoff: Underfors (Förlaget M, 2021).

Lämplig längd på en recension är ungefär 2000 tecken, inklusive mellanslag. Längre recensioner är också välkomna. I slutet skriver du hela ditt namn och hur gammal du är. När du är färdig skickar du recensionen som en bilaga i ett epostmeddelande till Barbro, barbro.enckell-grimm@lukukeskus.fi

Vi vill gärna ha recensionen ganska snart efter att du fått boken. Ta dig ändå tid att läsa igenom den och göra egna ändringar en eller ett par dagar efter att du skrivit den.

Här kan du läsa andra skribenters recensioner

Vad händer med min recension efter att jag skickat iväg den?

Det kan hända att vi på Läsglans förkortar eller redigerar din recension. Vi publicerar den i Läsglans med ditt namn och ålder. Ibland lägger vi ut recensioner på Läsglans sociala medier. Vi betalar ett honorar, 40 euro. Då behöver vi ditt skattekort och betalningsuppgifter (namn, en epostadress och kontonummer).

När du skickar din recension till Läsglans ger du oss rätt att publicera den och nämna den i Läscentrums material. Läscentrum har inte rätt att överlåta den till en tredje part utan ditt samtycke.

← Takaisin
seuraa meitä