Nuortenkirjallisuutta ja YA-kirjallisuutta, joiden aiheena mielenterveys

 

 

Kirjastonhoitaja Reetta Saine kokosi listan nuortenkirjallisuudesta ja YA-kirjallisuudesta, jotka käsittelevät mielenterveyttä monin eri tavoin. Rankoista teoksista löytyy myös toivoa.

Muista aina, että pitkään pahaan oloon pitää hakea apua ja siihen sitä myös saa, esimerkiksi Nuorten mielenterveystalosta: https://www.mielenterveystalo.fi/nuoret/Pages/default.aspx

 

Kirjalista:

Venla Saalo: Kirkkaalla liekillä (Kustannusliike Robustos 2012)

Ysiluokkalainen Maaria joutuu kohtaamaan veljensä kuoleman. Kaiken surun keskellä elämästä löytyy myös valoa. Teoksessa kuvataan kasvamisen vaikeutta, syrjäytymisen uhkaa ja itsensä löytämistä. Kirja on Finlandia Junior-palkintoehdokas vuodelta 2012. Arvostelu Lukufiiliksessä.

Patricia McCormick: Viilto (Minerva 2009)

Viilto kertoo tarinan itseään viiltelevästä nuoresta, Calliestä, ja hänen paranemisestaan. Romaani sijoittuu hoitokotiin, jonka asiakkaisiin kuuluvat myös syömishäiriöistä ja päihdeongelmista kärsivät nuoret tytöt.

Holly Bourne: Oonko ihan normaali (Gummerus 2007)

16-vuotias Evie totuttelee elämäänsä uudessa koulussa. Hän elää normaalin nuoren arkea, mutta käy samalla taistelua ahdistusta ja pakkomielteitä vastaan. Kirja on arvosteltu myös Lukufiiliksessä.

Nadja Sumanen: Terveisin Seepra (Otava 2017)

Päälle päin Iiriksellä näyttää olevan kaikki hyvin, mutta sisällä velloo paha olo. Ainut mikä auttaa, on viiltely. Kirjekaverin löytäminen herättää huomaamaan, millä mallilla asiat todella ovat. Arvostelu löytyy Lukufiiliksestä.

Nadja Sumanen: Rambo (Otava 2015)

Yksi kesäloma voi muuttaa paljon. Rambon äidin masennus on hallinnut pojan elämää, mutta lomalla on muutakin ajateltavaa, kun Rambo matkustaa äidin miesystävän vanhempien mökille ja tapaa Liinan. Rambo voitti vuonna 2015 Finlandia Junior-palkinnon. Teos on arvosteltu Lukufiiliksessä.

Sophie Kinsella: Kadonnut: Audrey (Otava 2015)

Audrey kärsii kiusauksen seurauksena syntyneestä ahdistuneisuushäiriöstä. Hän pysyttelee neljän seinän sisällä, eikä pysty tapaamaan vieraita ihmisiä, kunnes hän kohtaa Linuksen.

Holly Goldberg Sloan: Näkymätön poika (WSOY 2012)

Sam Border elää isänsä ja veljensä kanssa pakettiautossa. He liikkuvat varjoissa isän tehdessä pikkurikoksia. Kirja on kertomus poikien taistelusta näkymättömyyttä vastaan, kohti tavallista elämää.

Åsa Anderberg Strollo: Minna (Karisto 2009)

Lukiotaan aloittavan Minnan elämä ei ole helppoa. Hän hoitaa äitiään ja murehtii raha-asioita, hankalia luokka-kavereitaan ja suhdettaan poikaystävään.  Minnan toiveena olisi olla vain tavallinen nuori.

 

Syömishäiriöistä erikseen:

 

Mila Teräs: Perhosen varjo (Otava 2012)

Suvun salaisuudet tuntuvat Linneasta yhtä painavilta kuin kilot, joita hän yrittää karistaa itsestään. Mutta on myös ihanan keveitä salaisuuksia, sellaisia kuin Mikael. Arvio Lukufiiliksessä.

Kira Poutanen: Ihana meri (Otava 2011)

Ihana meri on matka anoreksiaan sairastuvan Julian sisäiseen maailmaan. Poutanen käsittelee kirjassaan naiseuden mielikuvia sekä kiltin tytön rooleja ja odotuksia. Teos voitti Finlandia Junior-palkinnon.

seuraa meitä