Teemana Minustako kirjailija?

 

 

Lukufiiliksen 2018 loppuvuoden teemana oli Minustako kirjailija? Elisa Grönholm Lukufiiliksen toimituksesta pohtii pääkirjoituksessa kirjailijan ammattia:

”Kirjailijan ammatin yllä leijuu tietty mystisyys. Ei ole ilmiselvää, miten kirjailijaksi ryhdytään tai mitä se vaatii. Harvemmin opinto-ohjaajan kuulee sanovan, että sinusta voisi tulla kirjailija. Tiesitkö, että kirjailijan ammattia voi harjoittaa myös toisen ammatin ohessa, tai että kirjailijaksi voi opiskella esimerkiksi Kriittisessä Korkeakoulussa tai Oriveden Opistolla? On myös hyödyllistä tietää, että kirjailijoiden tulot koostuvat usein tekijänpalkkioiden lisäksi, ulkomailta saatavista tuloista, lainauskorvauksista, dramatisoinneista, kirjoittamisen opettamisesta sekä muista kirjoitustöistä saatavista tuloista.”

 

Matka kirjailijaksi

Esikoiskirjailija Essi Ihonen kertoo, miten hänestä tuli kirjailija ja mitä kaikkea se oikeastaan vaatii:

”Kirjailijaksi tuleminen vaatii paljon. Paljon paperin tuhlausta, tuhansia kirjoitettuja sivuja ja kymmeniä kyniä, niskajumeja, muistikirjoja ja pinollisen hylkykirjeitä kustantamoilta. Vaatii sinnikkyyttä mennä koko ajan eteenpäin ja olla luovuttamatta, vaikka saattaakin tuntua, ettei tästä tule mitään. Pitää olla tarina, sen ydin ja valtava halu kirjoittaa. Pitää jaksaa kirjoittaa uudestaan, uudestaan ja uudestaan, hyväksyä, että kirjan kirjoittaminen on pitkä prosessi ja antaa sille aikaa. Pitää myös kyetä ottamaan vastaan palautetta ja oppimaan siitä. Välillä täytyy ottaa myös taukoja ja jymähtää sohvan nurkkaan suklaan kanssa vellomaan itsesäälissä, jotta jaksaa taas.”

Voit lukea koko jutun tästä.

 

Kirja kirjoittamisesta

Näiden lisäksi Lukufiiliksen sivuille ilmestyi kirja-arvio: Taija Tuominen Minusta tulee kirjailija, joka kertoo kirjailijaksi tulemisesta ja kirjailijan elämästä.

”Kirjan alussa kirjoittaja kertoo, kuinka käsikirjoitusta tehdään ja muokataan. Yllätyin suuresti siitä, kuinka paljon aikaa käsikirjoitukseen käytetään. Minut yllätti se, että osa saattaa hioa käsikirjoitustaan pitkiäkin aikoja, ja käsikirjoitus saattaa käydä monessakin eri kustantamossa. Jos kirjoittaisin käsikirjoitusta, en perfektionismini takia varmaan saisi sitä koskaan valmiiksi. Kirjan kirjoittamiseen saattaa olla monia erilaisia esteitä. Kirjassa tulee omasta mielestäni hauskasti esille lykkääminen. ”Oletko ryhtymässä kirjoittamaan, mutta huomaatkin tutkineesi viimeisen tunnin Kairon hotellin hintoja”, Tuominen kirjoittaa kirjassaan.”

Lue kirja-arvio tästä.

 

seuraa meitä