Teemana Sähkö

 

 

Lukufiiliksen syksyn 2020 teemana toimi “sähkö”. Se sai inspiraationsa elokuussa vietetystä Runokuusta. Kirjailija Anniina Mikama kirjoitti aiheesta pääkirjoituksen:

“En useinkaan ajattele sähköä. Jos ajattelenkin, ensimmäisenä mieleeni tulevat erinäiset laitteet, joiden piipitys keskeyttää kirjoittamiseni tuon tuostakin. Samat laitteet tosin mahdollistavat kirjoittamiseni käytännössä, ja niiden ansiosta tämäkin teksti on tullut sinun luettavaksesi. Mutta sähkö liikuttelee ja järjestelee asioita myös ihmisen pääkopan sisällä, ja ilman neuronien tekemää työtä meillä ei olisi kirjallisuutta eikä muutakaan kulttuuria.”

 

Runo voi olla ääntä – tai lajityypin koettelua

Olli Aarnin äänirunoja kuultiin Runokuun päätapahtumassa Poetry Mixtapessa 29.8.2020.

”Äänitaiteilijan elämään kuuluu muun muassa tarkkaa suunnittelutyötä, projektista toiseen loikkimista, apurahahakemusten kirjoittamista, itsenäistä opiskelua ja tietysti paljon taiteellista työskentelyä. Nämä ovat ymmärtääkseni yhteisiä piirteitä muillekin taiteen ja kulttuurin aloille, eli äänitaiteilijan elämä ei eroa välttämättä kovin paljon vaikkapa kuvataiteilijan elämästä.”

Lue lisää äänitaiteilijan työstä Lukufiiliksestä.

 

Maria Matinmikko esiintyi Runokuun Sähkö ilmassa -illassa, torstaina 20.8.2020.

“ Jostain syystä kielellisesti kummalliset ilmaisut ovat kiehtoneet minua nuoruudesta saakka. En ole niinkään orientoitunut tarinoihin kuin kieleen ja filosofiaan. Pidän siitä, että aivoissa poksahtelee kun luen ja kirjoitan. Kaikki teokseni liikkuvat jollain tavalla runouden ja proosakirjallisuuden välissä ja niitä sekoittaen. Kirjan lajityypin koettelu tuntuu tärkeältä – haluan että lukija pysähtyy ajattelemaan, miksi kirja on kirjoitettu tiettyyn muotoon. Sisältöihin liiityen ajattelen, ettei mikään aihe ole runoudelle vieras, ei ole ”runoudelle kuulumattomia” aiheita.”

Lue lisää Marian runoilijan ja kirjoittamisen työstä Lukufiiliksestä.

 

Robotiikkaa ja äänikirjoja

Tietokirjailija Jussi Marttinen päätyi Lukufiiliksen haastateltavaksi. Marttinen on tunnettu Robofobia -teoksestaan.

”Robofobiaa edeltänyt teos käsitteli teknologisen työttömyyden uhkakuvia, joista löytyi paljon käsiteltäviä aiheita. Näin syntyi idea Robofobiaan. Robotit ja tekoäly olivat vain osa teknologisia uhkakuvia”, kirjailija Jussi Marttinen kertoo. Robofobia oli myös teknologiseen työttömyyteen verrattuna vähemmän kiistelty ja vakava aihe, jolloin Jussi pääsi kirjoittamaan rennommin.”

Lue lisää Marttisen kirjoittamisprosessista Lukufiiliksestä.

 

Kirjakomero -podcastin nuoret, Sofia ja Venla keskustelevat äänikirjoista. Mitä he ovat kuunnelleet viime aikoina ja miksi he kuuntelevat äänikirjoja. Myös E-kirjoja sivutaan hieman jaksossa.

Kirjakomero -podcastiin voit tutustua täältä. 

seuraa meitä