Ilmiöt
5.2.2021

Nuortenkirjallisuus kiinnostaa ­— Lukufiiliksen lukijamäärät ovat nousussa

Nuortenkirjallisuuslehti Lukufiiliksen lukijamäärät kasvoivat vuonna 2020 edellisvuodesta 64%. Lehteen kirjoittavat nuoret itse.

Vaikka nuorten lukuinnon hiipuminen puhututtaa, näyttäisi siltä, että osa nuorista on yhä kiinnostuneempi kirjallisuudesta. Suomessa julkaistaan vuodessa satoja nuotenkirjoja, ja nuorten kirjallisuuslehden Lukufiiliksen lukijamäärät ovat kasvussa.

Vuonna 2020 Lukufiiliksen juttuja luettiin 64 % enemmän kuin edellisvuonna. Kolmessa vuodessa lukijamäärä on jopa kuusinkertaistunut. Viime vuonna Lukufiiliksen sivuilla vierailtiin 80 000 kertaa.

Lukufiilis on nuorten oma kirjallisuusmedia, johon nuoret kirjoittavat itse. Se esittelee ajankohtaisimmat kirjat, kirjailijat ja ilmiöt. Lehteä tekevät 13–18-vuotiaat ympäri Suomen. Lukufiiliksellä on myös oma Kirjakomero-podcast ja Instagram-lukupiiri.

Tällä hetkellä Lukufiiliksellä on merkittävä rooli mediakentällä, sillä se on ainoa nuorille suunnattu kulttuurilehti. Nuorille suunnatut lehdet ovat muutenkin harvassa, vaikka nuoret ovat kiinnostuneita journalistisesta sisällöstä; Kansallisen Mediatutkimuksen uusimman selvityksen mukaan 50 prosenttia yli 15-vuotiaista suomalaisista ilmoittaa lukevansa painettuja aikakauslehtiä vähintään kerran viikossa.

”Haluamme Lukufiiliksen kautta tarjota laadukkaita sisältöjä myös lukeville nuorille ja kannustaa heitä jatkamaan lukuharrastustaan”, sanoo Lukukeskuksen viestintäpäällikkö ja Lukufiiliksen päätoimittaja Saara Oranen.

Viime vuonna lukijoita houkuttelivat Lukufiiliksen sivuille erityisesti vinkit lukutaidon kokeesta abeille, juttu räpin kirjoittamisesta sekä kirja-arviot.

”Lukufiilis on hyvä tapa pysyä kartalla uusista nuortenkirjoista ja kirjallisuuden ilmiöistä sekä kuulla muiden nuorten mielipiteitä kirjoista”, kertoo lehteä lukeva nuori Venla Lepänaho.

”Nuortenkirjallisuutta nostetaan mediassa esiin harvemmin, joten on upeaa huomata, että jutut nuortenkirjailijoista ja kirjallisuudesta keräävät kiinnostusta, kun niille annetaan kanava”, kommentoi Lukufiiliksen toimituspäällikkö Elisa Grönholm.

Kuluvana vuonna Lukufiilis pyrkii tekemään aktiivisempaa yhteistyötä nuorten kanssa uuden, nuorista koostuvan toimituskunnan myötä ja Lukufiilikseen on tulossa monipuolista sisältöä nuortenkirjoista sekä lukemisesta ja kirjoittamisesta. Myös viime vuonna alkunsa saaneet podcast ja Instagram-lukupiiri saavat jatkoa. Lukufiiliksen Kirjakomero-podcastissa nuoret Sofia Blomberg ja Venla Lepänaho keskustelevat rennosti kirjallisuudesta ja kaikesta siihen liittyvästä. Lisäksi lehdessä julkaistaan uusi juttusarja, jossa nuoret haastattelevat kirjailijoita kirjoittamisesta.

Lukufiiliksen alkukevään teemana on Uudet alut. Lähetä meille tekstisi tai juttuideasi: lukufiilis@lukukeskus.fi.

Tule mukaan Instagram-lukupiiriin

Kuuntele Lukufiiliksen Kirjakomero-podcastia

Mitä nuortenkirjoja lainattiin eniten vuonna 2020 Pääkaupunkiseudun Helmet-kirjastosta

← Takaisin
seuraa meitä