Ilmiöt
13.1.2021
|
Sofia Blomberg

Mitä nuortenkirjoja luettiin vuonna 2020?

tyttö, kirja, sänky ja peitto

 

Lukufiilis selvitti, mitä nuortenkirjoja lainattiin eniten vuonna 2020 pääkaupunkiseudun Helmet-kirjastoista.

Nuortenkirjojen lainatuimmat teokset:

 

1.Bourne, Holly: Niin käy vain elokuvissa, Gummerus 2019

”Audrey Winters on teinityttö, joka on saanut romantiikasta kyllikseen. Pettymykset ovat olleet raskaita: poikaystävä jätti ja vei siinä sivussa Audreyltä innon rakkaaseen teatteriharrastukseen ja toisaalta isä jätti äidin rumasti ja äiti on saanut kärsiä pahasti.”

Kirja-arvion löydät Lukufiiliksen sivuilta.

 

2.McManus, Karen M.: Yksi meistä valehtelee, WSOY 2018

” Kirja antaa lukijoille hiukan jännitystä, aivopähkinöitä, romantiikkaa, huumoria ja draamaa. Viisi lukiolaista joutuu jälki-istuntoon. Joukko koostuu Addysta, Cooperista, Bronwyista, Natesta ja Simonista, joka kuolee jälki-istunnon aikana. Eloon jääneet nuoret ovat kirjan päähenkilöitä, jotka kertovat omasta näkökulmastaan tätä tarinaa.”

Kirja-arvion löydät Lukufiiliksen sivuilta.

 

3.Thomas, Angie: Viha jonka kylvät, Otava 2017

”Viha jonka kylvät kertoo koskettavan tarinan 16-vuotiaan Starr-nimisen tytön elämästä. Starr on valmis astumaan esiin ja taistelemaan poliisin uhriksi joutuneen lapsuudenystävänsä ja samalla koko mustan yhteisön oikeuksien puolesta hinnalla millä hyvänsä.”

Kirja-arvion löydät Lukufiiliksen sivuilta.

 

4.Mikama, Anniina: Taikuri ja taskuvaras, WSOY 2018

”Eletään vuotta 1890 ja tuuli tuivertaa Helsingin kaduilla. Talvi on saapunut kaupunkiin. Orvoksi jäänyt Mina varastelee henkensä pitimiksi. Eräänä päivänä hän päättää varastaa varakkaan näköiseltä nuorelta mieheltä taskukelloksi luulemansa esineen. Mina tuntee Helsingin kadut läpikotaisin ja eksyttää nuoren miehen helposti.”

Kirja-arvion löydät Lukufiiliksen sivuilta.

 

5.Collins, Suzanne: Nälkäpeli, Balladi laululinnuista ja käärmeistä, WSOY 2020

”Balladi laululinnuista ja käärmeistä kertoo Coriolanus Snow:n tarinan alkaen kymmenen vuotta Panemin sisällissodan jälkeen, jolloin Nälkäpeli on vielä hyvin alkeellinen eikä kovin suosittu vyöhykkeillä tai edes itse Capitolissakaan. Snow:n suku on menettänyt omaisuutensa sodan aikana, joten Coriolanus painii koulusuorituksiensa parissa palauttaakseen suvun kunnian takaisin. Jouduttuaan Nälkäpelin ohjaajaksi hän kuitenkin rakastuu tribuuttiinsa, Lucy Gray -nimiseen tyttöön vyöhykkeeltä kaksitoista, ja muuttaa näin koko tulevaisuutensa auttamalla tytön Nälkäpelin voittoon.”

Kirja-arvion löydät Lukufiiliksen sivuilta.

 

6.Sachar Louis: Paahde, Otava 2001

Greenjärven leirillä ei ole järveä. Sen sijaan siellä on loppumattomasti kuivaa järven pohjaa, jota rikoksista tuomitut pojat – syyttömät tai syylliset – joutuvat kaivamaan polttavassa auringonpaahteessa. Rikos ja rangaistus, syyllisyys ja syyttömyys, ystävät ja viholliset, aikuiset ja lapset – vastakkainasettelu ja moraalinen pohdinta kulkevat käsi kädessä jännittävän seikkailujuonen kanssa.

 

7.Davidson, I.I.: The ghost network – Aktivoi, Otava 2019

”John ja Slack ovat normaaleja 12-vuotiaita nuoria Alaskan Fairbanksista. Tai niin he ainakin luulevat olevansa. Pojat nimittäin ovat uskomattoman taitavia hakkereita ikäisikseen. He käyttävät hakkerointitaitojaan hauskojen ja ei niin hauskojen pilojen toteuttamiseen ja kuvaamiseen ajanvietokseen. Kunnes he jäävät kiinni rehtorilleen tekemästään pilasta ja heidät lähetetään lukukaudeksi Sudenpesään, eliittikouluun maailman parhaille tietotekniikan opiskelijoille, jossa heidän on tarkoitus käyttää kykyjään hyvään.”

Kirja-arvion löydät Lukufiiliksen sivuilta.

 

8.McManus, Karen M.: Yksi meistä on seuraava, WSOY 2020

”Yksi meistä on seuraava sisältää hyvin tapahtumatäyteisen juonen. Baywiewn pikkukylä on vasta toipunut aiemmassa osassa tapahtuneesta traagisesta ja monimutkaisesta kuolemantapauksesta ja sen seurauksista, kun koulussa alkaa jälleen kiertämään uudenlainen villitys. Tällä kertaa on kyse Totuudesta ja Tehtävästä. Oppilaiden puhelimiin ilmestyy viestejä mystiseltä taholta. Viestit keskittyvät aina yhteen henkilöön, jolle annetaan mahdollisuus valita totuus tai tehtävä. Jos henkilö ei valitse tehtävää ja suorita sitä, tämä mystinen pelin ylläpitäjä paljastaa uhristaan jonkin järkyttävän salaisuuden koko koulun oppilaille.”

Kirja-arvion löydät Lukufiiliksen sivuilta.

 

9.RasiKoskinen, Marisha: Auringon pimeä puoli, WSOY 2019

Auringon pimeä puoli voitti vuoden 2019 lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia -palkinnon.

”Emilia asuu Kaivoksen kaupungin suljetussa yhteisössä isoisän kanssa. Pihan perällä oleva kesähuone on ollut lukittuna kuusitoista vuotta, siitä päivästä lähtien, kun Emilia syntyi ja hänen äitinsä kuoli. Kun Emilia rikkoo lukon, hän löytää mökistä valokuvantarkan vanhan piirroksen – ja kuvassa on hän itse. Emilia tempaistaan pyörteeseen, joka vie hänet kaivoksen kammottavien salaisuuksien äärelle ja omaan menneisyyteensä. Hänen elämänsä vaihtuu toiseksi, kun hän sukeltaa kaivoksen mustaan veteen.”

Kirja-arvion löydät Lukufiiliksen sivuilta.

 

10.Strandberg, Mats: Loppu, Like Kustannus 2019

Suloisen katkera maailmanlopun saaga teinisarja Skamin hengessä

Olet seitsemäntoistavuotias. On kaunis kesä. Mutta tiedät, että syksyllä kaikki on ohi. Tulee maailmanloppu. Miten kokonaisen elämän ehtii elää yhdessä ainoassa kesässä?

← Takaisin
seuraa meitä