Kevään 2021 ylioppilaskirjoitukset ovat parhaillaan käynnissä. Poikkeusoloissa kirjoittaminen on taatusti stressaavaa aikaa kokelaille, etenkin niille, joilla riski kirjoitusten keskeytymiseen tuottaa lisää huolta. YTL on suositellut kokelaita olemaan omaehtoisessa karanteenissa kirjoitusten ajan. Tällä pyritään takaamaan se, että mahdollisimman moni valmistuisi. Vuoden 2020 ylioppilaana annan muutaman vinkin, jotta yo-kirjoitukset menevät mahdollisimman hyvin.
Lukeminen kannattaa aloittaa aina ajoissa. Aivot tarvitsevat unta ja opiskellut asiat pysyvät paremmin muistissa, kun unta saa tarpeeksi. Tiedän, että viimeisinä iltoina houkuttelee ajatus viimeisestä lukurutistuksesta, mutta on hyvä muistaa, että oppimisen pohja on luotu kolmen vuoden aikana lukiossa. Et aloita lukemista puhtaalta pöydältä, vaan vahvistat jo oppimiasi asioita. Välipäivät lukemisesta on tärkeitä. Muista myös, että yo-koe on itsessään raskas suoritus, joten voit levätä kokeen jälkeen hyvällä omatunnolla.
Nykyään ylioppilaskokeet ylittävät oppiaineiden rajat. Esimerkiksi historian yo-kokeessa voit tarvita tietoa yhteiskuntaopista, terveystiedosta, maantiedosta ja monesta muusta oppiaineesta. Paras neuvoni on, että lukee uutisia aktiivisesti. Uutisia seuraamalla tiedät, mitkä aiheet ovat ajankohtaisia ja näin voit varautua tuleviin koe-kysymyksiin. Kokeessa aiheet ovat yleensä ajankohtaisia. Mediassa voit oppia myös käsitteitä, kun näkee miten niitä käytetään.
Kirjoitin itse kaksi reaalia: psykologian ja historian. Jatkuva oppikirjojen selaaminen käy tietyssä vaiheessa tylsäksi. Kannattaa miettiä, voisitko oppia kyseisiä asioita lukemalla kirjoja. Itse luin paljon psykologian teorioita käsitteleviä teoksia, jotka löysin kirjaston hyllyiltä. Historiassa innostuin lukemaan paljon sodista, joita pystyin hyödyntämään paljon kokeessa. Etenkin äidinkielen yo-kokeen kannalta on vain plussaa, jos lukee paljon erilaisia tekstejä. Lukutaidon kokeessa on aina kaunokirjallinen osio, jossa pärjää etenkin ne, jotka lukevat. Itse olen aina pärjännyt paremmin lukutaidossa juurikin siksi, että olen lukemisen kautta oppinut tulkitsemaan erilaisia tekstejä.
Ei pidä unohtaa Abitreenejä! Yle Abitreenit on Suomen tunnetuin lukiolaisten verkkopalvelu, joka sisältää mm. vanhoja ylioppilaskokeita. Itse luin loppu viikot yo-kokeisiin juurikin tekemällä vanhoja kokeita ja katsomalla, millaisia aiheita ja tehtävätyyppejä on aikaisemmin ollut. Näin osasin varautua siihen, mitä kokeessa mahdollisesti vaaditaan. Suosittelen jokaista abiturienttia katsomaan Abitreenien valikoiman, sillä sieltä löytyy myös paljon sensorien vinkkejä kokeisiin!
Katso myös Lukufiiliksen vinkit lukutaidon ja kirjoitustaidon kokeiden päihittämiseen!
Muista, että yo-kokeet eivät määritä arvoasi. Vaikka kokeilla on painoarvoa, eivät ne määritä tulevaisuuttasi. Kokeet voi aina mennä uusimaan ja kouluun pääsee monia muitakin reittejä. Se riittää, että teet parhaasi. Sinun ei tarvitse kirjoittaa muiden asettamien tavoitteiden mukaisesti. On myös täysin ok, jos tavoitteita ei ole. Paljon tsemppiä ja jaksamisia kirjoituksiin!