Ilmiöt
12.2.2021
|
Johanna Valjakka

Vinkit abille – miten päihittää kirjoitustaidon ylioppilaskoe

Äidinkielen kirjoitustaidon koe on haaste, joka kunkin ylioppilaskokeisiin osallistuvan on kohdattava. 60 pisteen arvoinen esseevastaus voi tuntua uhkaavalta, jopa pelottavalta, koska yhteen vastaukseen latautuu niin paljon arvoa. Hätää ei kuitenkaan ole, sillä seuraavat neljä vinkkiä pyrkivät tekemään tästä pakollisesta kokeesta helpomman kohdata! Lue myös viime hetken vinkit abille sekä miten päihittää lukutaidon kokeen kaunokirjallinen osio!

1. Peruspalikat

Kirjoitustaidon kokeessa täytyy kirjoittaa essee, jossa valitaan yksi tarjolla olevista aiheista ja hyödynnetään kahta tarjolla olevista aineistoista. Essee on kokonaisuus, jonka kannalta muutamat peruspalikat ovat erittäin tärkeitä:

Näkökulman valitseminen ja siinä pysyminen

  • ensin valitse aihe, josta sinulla on jotain sanottavaa: voit esimerkiksi avata, pohtia tai ottaa kantaa
  • seuraavaksi valitse näkökulma, joka on oivallinen, mutta toimii aiheen sisällä:
  • näkökulman pohtimiseen saa hyvinkin käyttää hetken, koska kiinnostava näkökulma luo perustan koko esseelle ja erilainen lähestymistapa aiheeseen voi hyvinkin olla se tekijä, joka erottaa oman esseesi muiden joukosta
  • pidä mielessä, että ensimmäinen mieleesi tuleva idea tulee usein monilla muillakin mieleen!
  • varmista että näkökulma pysyy samana läpi esseen
  • kiinnitä huomiota siihen ettet kirjoita aiheen ohi: erinomainenkaan essee ei voi saada parhaita pisteitä, jos se ei pysy aiheessa

Omassa kirjoitustaidon kokeessani (kevät 2019) aiheet liittyivät huumoriin ja esseeni näkökulma oli huumorin muutos ja tapa, jolla se näkyy televisiosarjoissa. Valitsin ensin aiheen “Kenelle tai mille saa nauraa”, kunnes huomasin esseeni sopivan paremmin aiheeseen “Mikä minua tai meitä naurattaa”. Päädyin vaihtamaan esseeni kokonaan toiseen tekstikenttään, ettei vastaukseni menisi aiheen ohi. (Huom! Muista että vain vastauksen tekstikentässä saa olla tekstiä! Jos teet jotain samankaltaista, ole tarkka ettei toiseen tekstikenttään jää mitään!) 

Aineiston tarkoituksenmukainen käyttö

Kahta aineistoa on pakko käyttää: jotta ne tukevat tekstiä ja saat niiden käytöstä hyödyn, päätä lähestymistapa vasta kun olet käynyt kaikki aineistot läpi!

Älä siis päätä esseesi näkökulmaa vain aiheita silmäilemällä, vaan käy kaikki aineistot tarkkaan läpi ja pohdi, mistä syntyy luonteva ja moniulotteinen kokonaisuus
tee selväksi, milloin viittaat suoraan aineistoon tai referoit sitä.

Aineiston lähdetietoja ilmoittaessa on hyvä nimetä seuraavat viisi asiaa, yksi kutakin käden sormea kohti:

  • tekstin tekijä
  • tekstilaji
  • tekstin nimi
  • tekstin julkaisuaika
  • tekstin julkaisupaikka

Aineiston käytön luontevuus syntyy oman ajattelun ja aineiston vuorottelun kautta: älä jätä aineistojen käyttöä yksittäisten mainintojen tasolle, vaan hyödynnä niissä olevaa tietoa ja kuljeta sitä tekstissä mukana.

Aineiston käyttö parhaimmillaan osoittaa myös kriittistä ja analyyttista lukutaitoa.

Esseen pääosassa kuuluu kuitenkin olla oma ajattelu: aineiston kuuluu tukea omaa ajattelua, ei viedä siltä tilaa!

2. Kieli tukee kieltä 

Vaikka tuntuisi siltä, että lukeminen ja tekstien analysoiminen kuuluvat enemmän äidinkielen kokeen lukutaidon osion puolelle, niistä on loputtomasti hyötyä myös kirjoitustaidon kokeessa. Kieli tukee kieltä, joten kielen kuluttamisesta saa itselleen hyödyllisiä rakennuspalikoita omaan kirjoittamiseen.

Erityisesti kolumnien lukeminen on hyvä tapa kehittää omaa kirjoittamistaan kirjoitustaidon koetta varten, sillä kolumneissakin kirjoittajan oma ajattelu on tekstin keskeinen elementti. Kuitenkin kaikki lukeminen osoittautuu hyödylliseksi, sillä lukiessaan sisäistää jopa tiedostamattaan erilaisia lauserakenteita, uusia sanoja ja värikkäitä ilmaisuja, joista kaikista tulee työkaluja omaan luomiseen.

Suurimpien kirjailijoiden välillä vallitseekin konsensus siitä, mikä on paras vinkki kirjoittamiseen: lukeminen. Pitää tuntea kieli, jotta sen kanssa voi työskennellä.

3. Vetoa omiin vahvuuksiisi 

Oletko intohimoinen kalaharrastaja? Entä tiedätkö todella paljon triviatietoa? Pidätkö videopeleistä? Mitä tahansa tietoa tai kokemuksia sinulla on, kirjoitustaidon kokeessa sinulla on erinomainen mahdollisuus hyödyntää niitä.

Esimerkiksi jos olet kirjoittanut tai kirjoittamassa jonkin reaaliaineen, se tarjoaa sinulle suuren tietopankin, jonka kanssa työskennellä – voit soveltaa oppimaasi historiaa, psykologiaa, yhteiskuntaoppia tai vaikka fysiikkaa synnyttääksesi tekstiisi lisää ulottuvuutta.

Hyödynnettävää ja sovellettavaa materiaalia ei löydy kuitenkaan ainoastaan reaaliaineista, vaan ihan kaikkialta. Kuten aiemmin mainitsin, omassa kirjoitustaidon kokeessani kirjoitin televisiosarjoista! Valitsin näkökulman, joka mahdollisti oman intohimoni ja osaamiseni hyödyntämisen: minulla oli aiheesta tietoa mutta myös aidosti sanottavaa.

Käytössäsi on kaikki mitä sinulla on: ajatuksesi, näkemyksesi ja kokemuksesi. Abivuonna olin töissä McDonald’sissa ja eräässä preliesseessä aloituskappaleeni käsitteli rumia mutta ergonomisia työkenkiäni. Teet itsellesi siis suuren palveluksen kun vetoat omiin vahvuuksiisi: et ainoastaan saa materiaalia, vaan saat esseestäsi itsesi näköisen ja parhaimmillaan saat paljon voimaa kirjoittamiseen, kun kirjoitat jostain mistä välität.

4. Yksityiskohtaisuus

Kun peruspalikat ovat hallussa, on aika kiinnittää huomio yksityiskohtiin. Voit nostaa esseesi tasoa sekä hyvillä yksityiskohdilla – kuten käyttämällä aikaa otsikon keksimiseen – että tarkastamalla esseen yksityiskohtaisesti ja siten pääsemällä eroon pienistä virheistä. Yksityiskohtaisuus voi parhaimmillaan tehdä eron hyvän ja erinomaisen esseen välillä.

Otsikko

Osa kirjoitustaidon kokeen tehtävänantoa on antaa tekstilleen otsikko, joten sen merkitystä ei pidä aliarvioida!

Otsikon unohtaminen myös vaikuttaa suoraan pisteytykseen, joten vaikka et ehtisi keksiä erinomaista otsikkoa, muista kuitenkin otsikoida teksti

Otsikko antaa viitekehyksen tekstin lukemiselle: se on sisäänheittäjä esseellesi ja onnistuu tehtävässään ollessaan mielenkiintoinen

Otsikkoa pohtiessa voit esimerkiksi miettiä, herättäisikö tämä otsikko oman mielenkiintosi: haluaisitko sinä lukea tämän esseen sen perusteella?

Liian pitkä otsikko ei pidä otteessaan: pyri lyhyeen ja iskevään

Esimerkkejä ytimekkäistä ja kiinnostavista otsikoista

    • Istumiskisa
    • Alakulttuurihuumorin elämä ja teot
    • 0,33 litraa valtaa
    • Huumori kaaoksen ja kosmoksen keskellä
    • Sutiva lapsi

Vältä kliseitä

Värikkäät lauseet nostavat esseen tasoa ja tekevät siitä mielekkäämpää lukemista – varo kuitenkin, etteivät lauseet ole samoja, jotka on luettu kerta toisensa jälkeen jo aiemmin!

Klisee on sanonta jota on käytetty liikaa, minkä seurauksena se on menettänyt ilmaisuvoimansa: kliseiden käyttäminen ei ole värikästä kieltä, vaan sovinnaista ja kulunutta

Harjoituksena voit esimerkiksi tarkastella näitä yleisimpiä kliseitä, ja keksiä niille omaperäisempiä vastineita:

  • “Jo aikojen alusta ihminen on…”
  • “Ihmiset vauvasta vaariin”
  • “Se hetki muutti elämäni”
  • “Sanakirja määrittelee [asian x]…”
  • vältä myös liian yleistäviä lauseita, esimerkiksi “kaikki oli ennen paremmin”, “maailma ei ole koskaan aiemmin ollut näin pahassa tilanteessa” tai “ihminen tulee aina toimimaan näin”

Virheiden läpikäyminen

Pyri varaamaan erikseen aikaa virheiden huolelliseen läpikäymiseen: korjaamalla yleisimmät virheet tekstistä tulee sujuvampaa luettavaa ja ajatuksesi välittyvät selkeämmin lukijalle. Alla muutamia yleisiä virheitä, joihin voi tarkastaessa kiinnittää huomiota:

  • toisto: toisto voi olla tehokas retorinen keino, kun sitä käyttää osaavasti ja harkiten, mutta usein teksteissä toistuu vahingossa sama ilmaisu tai adjektiivi moneen kertaan → tarkkaile erityisesti, ettei samaan kappaleeseen synny ei-tarkoituksenmukaista toistoa
  • joka ja mikä: kun näet sanan “joka” tai “mikä”, tarkista viittaako se oikeaan asiaan
  • joka viittaa edelliseen sanaan → “Näin eilen elokuvan, joka oli ihana” → elokuva oli ihana
  • mikä viittaa edelliseen lauseeseen → “Näin eilen elokuvan, mikä oli ihanaa” → elokuvan näkeminen oli ihanaa

Toivottavasti kirjoitustaidon koe tuntuu nyt vähemmän uhkaavalta! Esseesi ei tarvitse olla täydellinen saadaksesi haluamasi arvosanan, edes jos se arvosana on Laudatur! Tutkitusti ihmiset, jotka uskovat itseensä ja taitoihinsa pärjäävät paremmin: unohda siis epäilysi ja usko omiin kykyihisi! Lue, kirjoita ja tee parhaasi!

Vinkit laati Johanna Valjakka, nykyinen yleisen kirjallisuustieteen opiskelija ja abi vuosimallia 2019

← Takaisin
seuraa meitä