Teemana Luovuutta ilmassa

 

Taivas, lentävä lintu, kaksi lentävää kirjaa, tyttö

 

Lukufiiliksen kevään 2020 toisena teemana toimi “Luovuutta ilmassa”. Aiheesta pääkirjoituksen kirjoitti kirjailija Marisha Rasi-Koskinen:

“Luovuus voi olla koetuksella, kun viettää viikkokausia pakattuna saman seinillä eristetyn kuution sisään. Omalla kohdalla sattui käymään tuuri, kun muutin uuteen kotiin juuri ennen pandemiaa, joten esimerkiksi valokuvattavaa riitti jonkin aikaa puuhellanluukuissa ja seinille heittyvissä varjokuvissa. Mutta mitä tehdä, kun huomaa kuvaavansa viidettä päivää samoja heijastuksia vastapäisen talon ikkunoissa. Kun ei jaksa olla luova. Kuunnellessani elokuvamusiikkia kirjoitustyön taustalla musiikki alkoi värittää kirjoitustyötä, niin kuin se usein tekee, ja mieleeni tuli yksi tuttu ratkaisu, jonka haluan nyt jakaa Lukufiiliksen lukijoille.”

Lue lisää Marishan pohdintoja luovuudesta, etenkin poikkeusaikojen aikana Lukufiiliksestä. 

 

Kauhua nuorille

Kirjailija Magdalena Hai kertoo, miksi kirjoittaa kauhukirjallisuutta nuorille ja miltä kauhun lukeminen hänestä itsestään tuntuu:

“Kauhun kirjoittaminen on kivaa. Joskus melkein nolottaa myöntää sitä. Olen kirjoittanut kaksi novellikokoelmaa nuorille, Haiseva käsi ja muita kauheita tarinoita Uhriniituntakaisesta ja Kuolleiden kirja – Paluu Uhriniituntakaiseen. Kuulun niihin harvoihin suomalaisiin nuortenkirjailijoihin, jotka ylipäätään kirjoittavat kauhua. Koska kauhu on yksi suosituimmista kirjallisuudenlajeista nuorten lukijoiden keskuudessa, genren kirjoittajien vähyys tuntuu oudolta.”

Lue lisää kauhun kirjoittamisesta Lukufiiliksestä. 

 

Sanataiteen opetuksesta ja opiskelusta

Lukufiiliksen avustaja pääsi haastattelemaan sanataideopettaja Jenni Hurmerintaa.

“Sanataideopettajana Jenni haluaa korostaa, ettei luovassa kirjoittamisessa ole olemassa väärää tai oikeaa tapaa kirjoittaa, eikä kielioppisäännöistä tarvitse välittää. Sillä ne voidaan helposti korjata. Pääasia on, että tekstiä syntyy ja että kirjoittaja heittäytyy leikittelemään sanoilla. Ja mitä hassumpaa, höpsömpää ja villimpää teksti on, sitä parempi!”

Lue haastattelu Lukufiiliksestä.

 

Lukufiiliksen haastatteluun pääsi myös Ruskeat Tytöt -yhdistyksen Fiona Elone.

Millaisia vinkkejä hänellä on antaa muille?

”Ehdottomasti kirjoittaminen! Täytyy rohkaista itseään ja muistaa ettei kukaan ole ammattilainen heti alussa.” Fiona myös muistuttaa siitä, että täytyy olla armollinen itselleen ja uskaltaa kokeilla. Uskaltaa kirjoittaa, vaihdella ja jakaa omia kirjoituksiaan muiden kanssa. Tällöin saa palautetta ja kehittyy. Myös erilaisia tekstejä kannattaa lukea. Nykyään Fiona lukee enimmäkseen töiden kautta, pääasiassa feminististä kirjallisuutta ja jonkin verran kuitenkin myös proosaa.

Lue haastattelu Lukufiiliksestä. 

seuraa meitä