Lukufiiliksen alkuvuoden 2024 teemana oli Mitä lukisin? Helsinkiläinen lasten- ja nuorten erikoiskirjastonhoitaja, kirjavinkkari ja nuortenkirjailija Sini Helminen kirjoitti pääkirjoituksen: Ovatko lukutavoitteet kahle vai ponnistuslauta:
”Vuoden alku on tarmokkaan tavoitteiden asettamisen aikaa. Toiset suuntavat salille, jotkut kirjastoon. Lukuhaasteita riittää jokaiselle sormelle: Goodreadsissa voi asettaa tavoitteen vuoden aikana luettavien kirjojen määrästä, kirjaston suosittu Helmet-lukuhaaste julkistaa haastekohtansa ja kirjasomessa pyörii erilaisia haasteita hyllynlämmittäjistä klassikko- ja YA-haasteisiin. Tuleeko leppoisasta lukuharrastuksesta hampaat irveessä -suorittamista? Alkaako lukija kirjasta nauttimisen ja siihen keskittymisen sijaan kytätä enemmän taulukoita ja lomakkeita, joihin saisi painaa taas uuden tyydyttävän rastin?”
Lue koko juttu täältä.
Lukufiiliksen toimituskuntalainen Natalia Niittymies kirjoitti jutun: Kateus muita lukijoita kohtaan:
”Lukutavoitteet ovat hyvä tapa innostaa itseään lukemaan, ja pitää kirjaa lukemistaan kirjoista. Uudelle vuodelle on mukava asettaa tavoitteita kirjoista. Ehkäpä se on juuri sopiva matalan kynnyksen haaste, jolla saa lisättyä lukemista omaan elämään, tai vaikkapa kokeiltua erilaisia genrejä. Haasteita on monenlaisia, ja some pursuaa niistä. Ehkä yleisin lukutavoite on tietty kirjamäärä, jota tavoitellaan vuoden aikana. Kirjamäärä on helppo tapa motivoida itseään lukemaan enemmän kuin esimerkiksi edellisenä vuonna. Lukemisen lisääminen omaan elämään on myös ihana ja rento tapa ottaa aikaa itselle, kehittää ajatteluaan ja sivistyä. Hektisessä arjessa lukeminen lisää varmasti hyvinvointia, ja sen ylläpitäminen voi olla helpompaa ja tapahtua matalammalla kynnyksellä, kuin esimerkiksi muut uutenavuotena asetetut tavoitteet.”
Lue koko juttu täältä.
Lukufiiliksen toimituskuntalainen Hanna Koskinen lähestyi aihetta suorituskeskeisyyden näkökulmasta: Kuinka monta kirjaa olet lukenut tänä vuonna:
”Lukeminen on sielunruokaa. Se on mahdollisuus rauhoittua hektisen elämän keskellä, ja antaa aivoille lepoa poissa ruudun äärestä. Lukiessa aivot, mieli ja keho saavat irtautua arjen väännöstä, ja lukija saa uppoutua täysin erilaiseen maailmaan ja elämään. Siksi on erittäin surullista, että viime aikoina lukemisestakin on tullut suoritettava asia.”
Lue koko juttu täältä.
Irina Juhola lähestyi Lukufiiliksen toimituskuntalaisena aihetta lukuhaasteiden näkökulmasta, ja kokosi kokonaisuuden erilaisista lukuhaasteista. Lukuhaasteita, kiitos:
”Etkö keksi mitä lukisit, tai kaipaatko muuten vain uusia tapoja valita luettavaa? Tai haluatko lukea paljon esimerkiksi tiettyä genreä ja kirjavinkkejä siihen? Kokeile jotakin lukuhaastetta!
Tässä jutussa esitellään muutamia eri tyylisiä lukuhaasteita, joita pyörii #kirjagram’ssa. Niitä voi kuitenkin aivan yhtä hyvin tehdä ilman kirjasomeakin. Kokeile haastetta itseksesi tai innosta kaveri mukaan!”
Lue koko juttu täältä.