Ilmiöt
1.4.2022
|
Sofia Blomberg

Mitä nuortenkirjoja luettiin vuonna 2021?

Lukufiilis selvitti, mitä nuortenkirjoja lainattiin eniten vuonna 2021 pääkaupunkiseudun Helmet-kirjastoista. Tilastot kokosi informaatikko Renni Honkanen.

Nuortenkirjojen lainatuimmat teokset:

yksi meistä valehtelee kansikuva

  1. Karen M. McManus: Yksi meistä valehtelee (suom. Inka Parpola, WSOY 2018) (lainat 1126)

“Kirja antaa lukijoille hiukan jännitystä, aivopähkinöitä, romantiikkaa, huumoria ja draamaa. Viisi lukiolaista joutuu jälki-istuntoon. Joukko koostuu Addysta, Cooperista, Bronwyista, Natesta ja Simonista, joka kuolee jälki-istunnon aikana. Eloon jääneet nuoret ovat kirjan päähenkilöitä, jotka kertovat omasta näkökulmastaan tätä tarinaa.”

Kirja-arvion löydät Lukufiiliksen sivuilta.

viha jonka kylvät kansikuva

  1. Angie Thomas: Viha jonka kylvät (suom. Kaijamari Sivill, Otava 2017) (lainat 842)

”Viha jonka kylvät kertoo koskettavan tarinan 16-vuotiaan Starr-nimisen tytön elämästä. Starr on valmis astumaan esiin ja taistelemaan poliisin uhriksi joutuneen lapsuudenystävänsä ja samalla koko mustan yhteisön oikeuksien puolesta hinnalla millä hyvänsä.”

Kirja-arvion löydät Lukufiiliksen sivuilta. 

varjo ja riipus kansikuva

  1. Leigh Bardugo: Varjo ja riipus (suom. Jussi Korhonen), Aula & Co 2019 (lainat 722)

“Varjo ja riipus on fiktiivinen tarina 17-vuotiaasta Alina Strakovista ja Maylen Oretsevista, jotka ovat molemmat orpoja ja ystävystyneet lapsina orpokodissa. Tarina sijoittuu Ravkaan, maahan, joka on sodan runtelema. Maan on repäissyt satoja vuosia sitten kahtia Sysikuiluksi kutsuttu railo. Sysikuilu on luonnonoikku. Se on läpitunkemattoman pimeä, ja sen vesille laskettaessa ei ole paluusta enää varmuutta, koska sitä hallitsevat ihmislihaa syövät siivekkäät.”

Kirja-arvion löydät Lukufiiliksen sivuilta. 

kaksi voi säilyttää salaisuuden

  1. Karen M. McManus: Kaksi voi säilyttää salaisuuden (suom. Inka Parpola, WSOY 2021) (lainat 607)

“Rauhallinen pikkukaupunki on täydellinen piilopaikka salaisuuksille. Sellaisille, joiden suojelemiseksi joku on valmis tappamaan. Echo Ridgessä on tapahtunut aina omituisia asioita: 20 vuotta sitten nuori nainen katosi jäljettömiin, viisi vuotta sitten murhattiin koulun tanssiaiskuningatar. Nyt jälleen joku pilailee koko kaupungin kanssa – tai sitten murhaaja on palannut maisemiin.”

lukitut kansikuva

  1. Salla Simukka: Lukitut, Tammi 2020 (lainat 592)

“Hätkähdyttävä YA-romaani maailmasta, jossa nuoret joutuvat vankilaan rikoksista, jotka heidän on laskettu tulevaisuudessa tekevän.”

poika raidallisessa pyjamassa

  1. John Boyne: Poika raidallisessa pyjamassa, (suom. Laura Beck, Bazar 2008) (lainat 562)

“Bruno on 9-vuotias berliiniläispoika, jonka perhe muuttaa mukavasta kaupunkitalostaan kummalliseen maaseutupaikkaan, Aus-vitsiin. Isä on Saksan armeijan palveluksessa, mutta Brunolla ei ole selvää käsitystä siitä mitä isä siellä tekee. Ainakin hän on etevä mies, ja jollakin Hillerillä on suuria suunnitelmia hänen varalleen.”’

yksi meistä on seuraava

  1. Karen M. McManus: yksi meistä on seuraava (suom. Inka Parpola, WSOY 2020) (lainat 544)

”Yksi meistä on seuraava sisältää hyvin tapahtumatäyteisen juonen. Baywiewn pikkukylä on vasta toipunut aiemmassa osassa tapahtuneesta traagisesta ja monimutkaisesta kuolemantapauksesta ja sen seurauksista, kun koulussa alkaa jälleen kiertämään uudenlainen villitys. Tällä kertaa on kyse Totuudesta ja Tehtä

västä. Oppilaiden puhelimiin ilmestyy viestejä mystiseltä taholta. Viestit keskittyvät aina yhteen henkilöön, jolle annetaan mahdollisuus valita totuus tai tehtävä. Jos henkilö ei valitse tehtävää ja suorita sitä, tämä mystinen pelin ylläpitäjä paljastaa uhristaan jonkin järkyttävän salaisuuden koko koulun oppilaille.”

Kirja-arvion löydät Lukufiiliksen sivuilta. 

pimeä peili, käsi

  1. Mikko Toiviainen: Pimeä peili ja muita urbaaneja kauhutarinoita, Otava 2020 (lainat 516)

“Tappavia sähköposteja, pahoja koneita, pelejä joita ei kannata pelata, käyttäjiä joille ei kannata vastata somessa…”

balladi laululinnuista ja käärmeistä

9. Suzanne Collins: Nälkäpeli – Balladi laululinnuista ja käärmeistä (suom. Helene Bützow , WSOY 2020) (lainat 512)

 

”Balladi laululinnuista ja käärmeistä kertoo Coriolanus Snow:n tarinan alkaen kymmenen vuotta Panemin sisällissodan jälkeen, jolloin Nälkäpeli on vielä hyvin alkeellinen eikä kovin suosittu vyöhykkeillä tai edes itse Capitolissakaan. Snow:n suku on menettänyt omaisuutensa sodan aikana, joten Coriolanus painii koulusuorituksiensa parissa palauttaakseen suvun kunnian takaisin. Jouduttuaan Nälkäpelin ohjaajaksi hän kuitenkin rakastuu tribuuttiinsa, Lucy Gray -nimiseen tyttöön vyöhykkeeltä kaksitoista, ja muuttaa näin koko tulevaisuutensa auttamalla tytön Nälkäpelin voittoon.”

Kirja-arvion löydät Lukufiiliksen sivuilta. 

the ghost network - aktivoi

  1. I.I. Davidson: The ghost network – Aktivoi (suom. Inka Parpola, Otava 2019) (lainat 489) 

”John ja Slack ovat normaaleja 12-vuotiaita nuoria Alaskan Fairbanksista. Tai niin he ainakin luulevat olevansa. Pojat nimittäin ovat uskomattoman taitavia hakkereita ikäisikseen. He käyttävät hakkerointitaitojaan hauskojen ja ei niin hauskojen pilojen toteuttamiseen ja kuvaamiseen ajanvietokseen. Kunnes he jäävät kiinni rehtorilleen tekemästään pilasta ja heidät lähetetään lukukaudeksi Sudenpesään, eliittikouluun maailman parhaille tietotekniikan opiskelijoille, jossa heidän on tarkoitus käyttää kykyjään hyvään.”

Kirja-arvion löydät Lukufiiliksen sivuilta. 

← Takaisin
seuraa meitä