Lukufiilis selvitti, mitä nuortenkirjoja lainattiin eniten vuonna 2021 pääkaupunkiseudun Helmet-kirjastoista. Tilastot kokosi informaatikko Renni Honkanen.
Nuortenkirjojen lainatuimmat teokset:
“Kirja antaa lukijoille hiukan jännitystä, aivopähkinöitä, romantiikkaa, huumoria ja draamaa. Viisi lukiolaista joutuu jälki-istuntoon. Joukko koostuu Addysta, Cooperista, Bronwyista, Natesta ja Simonista, joka kuolee jälki-istunnon aikana. Eloon jääneet nuoret ovat kirjan päähenkilöitä, jotka kertovat omasta näkökulmastaan tätä tarinaa.”
Kirja-arvion löydät Lukufiiliksen sivuilta.
”Viha jonka kylvät kertoo koskettavan tarinan 16-vuotiaan Starr-nimisen tytön elämästä. Starr on valmis astumaan esiin ja taistelemaan poliisin uhriksi joutuneen lapsuudenystävänsä ja samalla koko mustan yhteisön oikeuksien puolesta hinnalla millä hyvänsä.”
Kirja-arvion löydät Lukufiiliksen sivuilta.
“Varjo ja riipus on fiktiivinen tarina 17-vuotiaasta Alina Strakovista ja Maylen Oretsevista, jotka ovat molemmat orpoja ja ystävystyneet lapsina orpokodissa. Tarina sijoittuu Ravkaan, maahan, joka on sodan runtelema. Maan on repäissyt satoja vuosia sitten kahtia Sysikuiluksi kutsuttu railo. Sysikuilu on luonnonoikku. Se on läpitunkemattoman pimeä, ja sen vesille laskettaessa ei ole paluusta enää varmuutta, koska sitä hallitsevat ihmislihaa syövät siivekkäät.”
Kirja-arvion löydät Lukufiiliksen sivuilta.
“Rauhallinen pikkukaupunki on täydellinen piilopaikka salaisuuksille. Sellaisille, joiden suojelemiseksi joku on valmis tappamaan. Echo Ridgessä on tapahtunut aina omituisia asioita: 20 vuotta sitten nuori nainen katosi jäljettömiin, viisi vuotta sitten murhattiin koulun tanssiaiskuningatar. Nyt jälleen joku pilailee koko kaupungin kanssa – tai sitten murhaaja on palannut maisemiin.”
“Hätkähdyttävä YA-romaani maailmasta, jossa nuoret joutuvat vankilaan rikoksista, jotka heidän on laskettu tulevaisuudessa tekevän.”
“Bruno on 9-vuotias berliiniläispoika, jonka perhe muuttaa mukavasta kaupunkitalostaan kummalliseen maaseutupaikkaan, Aus-vitsiin. Isä on Saksan armeijan palveluksessa, mutta Brunolla ei ole selvää käsitystä siitä mitä isä siellä tekee. Ainakin hän on etevä mies, ja jollakin Hillerillä on suuria suunnitelmia hänen varalleen.”’
”Yksi meistä on seuraava sisältää hyvin tapahtumatäyteisen juonen. Baywiewn pikkukylä on vasta toipunut aiemmassa osassa tapahtuneesta traagisesta ja monimutkaisesta kuolemantapauksesta ja sen seurauksista, kun koulussa alkaa jälleen kiertämään uudenlainen villitys. Tällä kertaa on kyse Totuudesta ja Tehtä
västä. Oppilaiden puhelimiin ilmestyy viestejä mystiseltä taholta. Viestit keskittyvät aina yhteen henkilöön, jolle annetaan mahdollisuus valita totuus tai tehtävä. Jos henkilö ei valitse tehtävää ja suorita sitä, tämä mystinen pelin ylläpitäjä paljastaa uhristaan jonkin järkyttävän salaisuuden koko koulun oppilaille.”
Kirja-arvion löydät Lukufiiliksen sivuilta.
“Tappavia sähköposteja, pahoja koneita, pelejä joita ei kannata pelata, käyttäjiä joille ei kannata vastata somessa…”
9. Suzanne Collins: Nälkäpeli – Balladi laululinnuista ja käärmeistä (suom. Helene Bützow , WSOY 2020) (lainat 512)
”Balladi laululinnuista ja käärmeistä kertoo Coriolanus Snow:n tarinan alkaen kymmenen vuotta Panemin sisällissodan jälkeen, jolloin Nälkäpeli on vielä hyvin alkeellinen eikä kovin suosittu vyöhykkeillä tai edes itse Capitolissakaan. Snow:n suku on menettänyt omaisuutensa sodan aikana, joten Coriolanus painii koulusuorituksiensa parissa palauttaakseen suvun kunnian takaisin. Jouduttuaan Nälkäpelin ohjaajaksi hän kuitenkin rakastuu tribuuttiinsa, Lucy Gray -nimiseen tyttöön vyöhykkeeltä kaksitoista, ja muuttaa näin koko tulevaisuutensa auttamalla tytön Nälkäpelin voittoon.”
Kirja-arvion löydät Lukufiiliksen sivuilta.
”John ja Slack ovat normaaleja 12-vuotiaita nuoria Alaskan Fairbanksista. Tai niin he ainakin luulevat olevansa. Pojat nimittäin ovat uskomattoman taitavia hakkereita ikäisikseen. He käyttävät hakkerointitaitojaan hauskojen ja ei niin hauskojen pilojen toteuttamiseen ja kuvaamiseen ajanvietokseen. Kunnes he jäävät kiinni rehtorilleen tekemästään pilasta ja heidät lähetetään lukukaudeksi Sudenpesään, eliittikouluun maailman parhaille tietotekniikan opiskelijoille, jossa heidän on tarkoitus käyttää kykyjään hyvään.”