Ilmiöt
9.10.2024
|
Sofia Blomberg

Tiesitkö, että monista nuortenkirjoista on saatavilla helppolukuisempia versioita?

Tiesitkö, että monista nuortenkirjoista on saatavilla helppolukuisimpia versioita, joita kutsutaan selkokirjoiksi? “Selkokirja on kirja, joka on kirjoitettu selkokielellä. Selkokieli on suomen kielen muoto, joka on mukautettu sisällöltään, sanastoltaan ja rakenteeltaan yleiskieltä luettavammaksi ja ymmärrettäväksi. Se on suunnattu ihmisille, joilla on vaikeuksia lukea tai ymmärtää yleiskieltä.” (Selkokeskus.) Selkokirjallisuus on erityisen ajankohtaista, sillä Selkopolku-hankkeessa Suomen Kulttuurirahasto lahjoitti kaikille Suomen yläkouluille nuorille suunnattuja suomenkielisiä selkokirjoja ja helppolukuisia kirjoja (Selkopolku).  

Tässä on lista Lukufiiliksen sivuilla arvioiduista kirjoista, joista löytyy myös selkoversio! 

kansikuva, sarvijumala

Magdalena Hai: Sarvijumala (Otava, 2023) ja selkomukautus Tuija Takala (Otava 2024) 

“Kirja on jännittävä, mutta ei missään vaiheessa kuitenkaan liian pelottava. Suosittelenkin Sarvijumalaa kaikille, jotka pitävät kauhukirjallisuudesta, mutta eivät halua säikytellä itseään liikaa. Pelottavien kohtien sivussa kirja on myös hauska ja romanttinen. Raa’at kuvaukset aaveista ja sarvijumalasta luovat osaltaan toki pelottavaa tunnelmaa. Loppua kohden asiat eskaloituvat ja hahmojen hengen puolesta saa oikeasti pelätä.” Lue koko kirja-arvio täältä. 

kasnikuva, ikkuna, tyttl, kuppi

Emmi Itäranta: Teemestarin kirja (Teos 2012) ja selkomukautus Riikka Tuohimetsä (Avain 2022) 

 “Teemestarin kirjan maailma on niin kiinnostava ja ehyt, että se kantaisi useammankin kertomuksen. Itärannan kieli on vahvaa, taipuisaa ja täynnä ajatusta. Teeseremonian viisauden ja ikiaikaisuuden vastapainona maailman tila ja ihmisten epätoivo hahmottuvat romaanissa selvästi, mutta hienovaraisesti. Tulevaisuuskuva on karmiva ja uskottava – kenties elämme jo Itärannan maailman alkusoittoa. Teemestarin kirjassa henkilöiden kohtalot ja Norian voimakas ja koskettava kertojanääni kannattelevat kertomusta, ja vaikka tarina on karu ja jopa traaginen, siinä on myös tilaa toisenlaiselle, toiveikkaammalle tulevaisuudelle.” Lue koko kirja-arvio täältä. 

kansikuva, tyttö, kirjoja, poika, kirja

Juuli Niemi: Et kävele yksin (WSOY 2016) ja selkomukautus Mirjami Häkkinen (Avain 2020) 

“Ensirakkaudesta on kirjoitettu tuhansia ja taas tuhansia tarinoita. Juuli Niemi on onnistunut kirjoittamaan aidosti siitä kaikesta uutuudenviehätyksestä, epävarmuudesta ja musertavuudesta, mitä ensirakkauteen kuuluu. Ensirakkauden myllerryksessä nuoret hapuilevat vielä omaa identiteettiään.” Lue koko kirja-arvio täältä.  

kansikuva, hautakivi, käsi, nurmikko

Magdalena Hai: Haiseva käsi ja muita kauheita tarinoita Uhriniituntakaisesta (Karisto 2016) ja selkomukautus Riikka Tuohimetsä (Avain 2020) 

“Vaikka novellikokoelman tarinat ovat pääasiassa hirveitä, niissä on myös mukana hieman huumoria. Haiseva käsi on koominen zombietarina. Kokoelmassa on kevyttä kauhua, kuten Herra pörrö ja hänen ritarinsa. Kokoelma tarjoaa kauhua kaikenlaisille lukijoille: jotain karmeaa niille, jotka haluavat adrenaliinin laukkaaman, mutta myös jotain hauskaa ja kevyttä niille, jotka haluavat säilyttää yöunensa. Magdalena on onnistunut hyvin tuomaan tarinat nuorten tämänhetkiseen elämään, sillä Haiseva käsi –novellissa opettaja antaa lapsille hyvä -merkinnän koulun polttamisesta: 

“Rukoilija-Sirkka veti suojapussin moottorisahan päälle. “Hyvin tehty. Saatte siitä huomenna positiivisen merkinnän Wilmaan.” Lue koko kirja-arvio täältä.  

kansikuva, lapsi, kivi, meri

Nadja Sumanen: Rambo (Otava 2015) ja selkomukautus Riikka Tuohimetsä (Avain 2019) 

“Sumasen luomat helposti samaistuttavat ja mielenkiintoiset henkilöhahmot ovat kirjassa parasta. Hahmot kasvavat kirjan edetessä ja heistä oppii paljon uutta. Yksi tärkeimmistä asioista juonen kannalta on Rambon ja Liinan suhde. Aluksi nuoret ovat epäluuloisia ja he naljailevat toisilleen. Välillä nuorten sanailu tuntuu hieman lapselliselta ottaen huomioon heidän ikänsä. Liina ja Rambo tutustuvat pikkuhiljaa enemmän toisiinsa ja Rambokin ymmärtää, ettei ole ainoa, jolla on perheongelmia. Kirja ei ole kuitenkaan tyypillinen nuorten rakkausromaani, sillä se käsittelee hyvinkin isoja aiheita kuten yksinäisyyttä, erilaisuutta ja kiusatuksi tulemista.” Lue koko kirja-arvio täältä. 

Kimi Räikkönen

 Kari Hotakainen: Tuntematon Kimi Räikkönen. (Siltala 2018) ja selkomukautus Hanna Männikkölahti (Avain 2019) 

“Kari Hotakaisen Tuntematon Kimi Räikkönen on hyvä ja informatiivinen kirja. Sanotaan se aluksi. Teos valottaa erinomaisesti F1-sarjan kurinalaista ja kiireistä arkea sekä Kimi-Matias Räikkösen henkilökohtaista puolta. Vastaanotto on ollut sen mukaista: Kirja on Suomen kaikkien aikojen eniten ilmestymisvuonnaan myynyt kirja, Suomen myydyin urheilukirja, Siltala-kustantamon myydyin kirja sekä Urheilumuseon raadin valitsemana vuoden 2018 urheilukirja. Sitä on jonotettu kaupoista ja varattu kirjastoista syystä. Teos tulee varmasti jäämään historiaan.” Lue koko kirja-arvio täältä.  

Kansikuva, lintu, portti

Magdalena Hai: Kuolleiden kirja – Paluu Uhriniituntakaiseen, (Karisto 2020) ja selkomukautus Riikka Tuohimetsä (Avain 2022) 

“Kuolleiden kirja on kokoelma hyytäviä, hauskoja ja puhuttelevia kauhunovelleja. Jokainen tarina on omalaatuinen, moderni ja taitavasti kirjoitettu. Novellit käsittelevät hyvin erilaisten ihmisten elämää. Tarinoista löytyy kiusattuja, intohimoisia videopelaajia, heppatyttöjä ja gootteja. Kaikkia näitä henkilöitä yhdistää kuitenkin yksi asia – nuoruus ja sen tuomat haasteet.” Lue koko kirja-arvio täältä. 

Kansikuva, kuoriainen

 Franz Kafka: Muodonmuutos (suom. Aarno Peromies, 1959 Gummerus) ja suomentanut ja selkomukauttanut Tuomas Kilpi (Oppian 2021) 

“Muodonmuutos kertoo kauppamatkustaja Gregor Samsasta, joka yllättäen herää eräänä aamuna ja huomaa muuttuneensa suunnattomaksi syöpäläiseksi. Alun hämmennyksen jälkeen Gregor lopulta hyväksyy asian ja alkaa pohtia miten sen kanssa toimia. Novelli kertoo miten Gregor ja hänen läheistensä suhteet muuttuvat ja mukautuvat muodonmuutoksen myötä. Gregorin sisko Greta pysyy hänen tukenaan. Gregorin vanhemmat toipuvat alun järkytyksestä, mutta jättävät Gregorin kuitenkin eristyksiin. Gregor käsittelee ja pohtii suhteitaan perheenjäseniinsä.” Lue koko arvio täältä. 

Jos haluat lisää selkokirjavinkkejä, tutustu Selkopolun-kirjapaketteihin! Selkopolku-kirjapaketeissa on yhteensä 24 eri nimikettä. Kirjat on jaettu kolmeen eri pakettiin. Jokainen paketti sisältää selkomukautuksia, suoraan selkokielelle kirjoitettuja teoksia, sarjakuvan, säeromaanin, tietokirjan sekä teoksia eri genreistä. Lisäksi kirjoista on tehtäväpaketti. Tutustu lisää täältä: https://lukemo.fi/lukuintoa/selkopolku/selkopolku-kirjapaketit/ 

← Takaisin
seuraa meitä