Teemana tietokirjallisuus

 

Lukufiiliksen 2019 syksyn teemana oli tietokirjallisuus.  

Ilari Aalto on keskiaikaan erikoistunut arkeologi ja tietokirjailija, joka kirjoittaa Suomen keskiajasta, arkeologiasta ja muinaisjäännöksistä. Ilari kirjoitti kolumnin tietokirjallisuudesta. Hän kertoo kolumnissa, miksi on hyvä lukea tietokirjoja:  

“Hyvä tietokirja avaa kutkuttavan maailman, syventää ymmärrystä, tuottaa oivalluksia ja antaa uusia näkökulmia. Tietokirja voi auttaa näkemään maailman toisen ihmisen silmin ja kiinnittämään huomiota asioihin, joita ei ole ennen edes huomannut. Ei ole sattumaa, että päädyin itse kirjoittamaan juuri tietokirjoja.” 

 

Tietokirjailijan kirjoittamisniksit

Puistolan kirjastossa järjestettiin syksyllä 2019 TIETOKIRJA.FI-päivä, jossa vieraili tietokirjailija Jukka Laajarinne. Laajarinne jakoi muutaman vinkin kirjoittamiseen. Jutun kirjoitti nuori, Oona Sillanpää. Voit lukea täältä.  

“Kirjailija Jukka Laajarinne jakoi meille muutaman vinkin kirjoittamiseen. Pitää osata ottaa kritiikkiä vastaan. Se on tärkeä taito, joka on monille ehkä epämiellyttävin kohta kirjoittamisessa, mutta se kehittää myös parhaiten. Harjoitus tekee mestarin, joten kannattaa kirjoittaa paljon, pitkiä ja lyhyitä tekstejä, haastaa itseään ja olla sinnikäs.” 

 

Tietokirjavinkkejä

Kirjailija ja kirjavinkkari Sini Helminen teki listan tietokirjoista yläkoululaisille ja lukiolaisille.  

 1. David Lagercrantz: Minä, Zlatan Ibrahimovic(urheilu)  

David Lagercrantzin Minä, Zlatan Ibrahimovic on suosiota niittänyt urheilijaelämäkerta legendaarisesta jalkapallotähdestä. Vihreiden pallokenttien ja suuren liigan suhmurointien lisäksi elämäkerrassa päästään sukeltamaan Zlatanin vaikeisiin nuoruusvuosiin. Jalkapallon särmikäs tuhkimotarina jaksaa viehättää muitakin kuin futishulluja. Arvion voit lukea tästä. 

 

 1. Kari Hotakainen: Tuntematon Kimi Räikkönen (urheilu)

Formulatähti Kimi Räikkösen elämäkerta kotimaisen kirjailijasuuruuden Kari Hotakaisen kynästä oli viime vuoden kuumin puheenaihe. Humoristinen ja herkkävireinen kuvaus siitä, kuinka Kimi Räikkönen nousi formulataivaalle. Hotakainen on haastatellut myös Kimi Räikköisen läheisiä, valmentajia, muita formulakuskeja sekä faneja. Arvion voit lukea tästä.  

 

 1. Mikko Toiviainen: What´s up, elämä (lifestyle)

Kalenterikarjuna tunnettu tubettaja Mikko Toiviainen on koonnut värikkään elämätaitokirjan WhatsApp-keskusteluistaan nuorten somevaikuttajien kanssa. Mukana ovat tubettajat Mansikkka, Miisa ja Roni Back, freestylehiihtäjä Pekka Hyysalo, toimittajat Ina Mikkola ja Ronja Salmi, feministi Minja Koskela sekä räppäri Seksikäs suklaa. Kirjan teosta voit lukea tästä.  

 

 1. Ville Kormilainen ja Reetta Lahtinen: Tubettajan päiväkirja (tubetus)

Tubettajan käsikirjan tekijä Ville Kormilainen on tehnyt nyt yhdessä Reetta Lahtisen kanssa MyDay-videoihin keskittyneen Tubettajan päiväkirjan. Kirjassa on haastatteluja yhdeltätoista tunnetulta tubettajalta, jotka antavat vinkkejä aloittelijoille. Millainen on tubettajan päivä ja miten saa kuvattua hyviä MyDay-videoita? 

 

 1. Inti Chavez Perez: Respektiä, seksikirja pojille (seksi)

Respektiä on nykyaikainen pojille suunnattu käsikirja seksistä, seksuaalisuudesta ja sukupuolten tasa-arvosta. Flirttailu, suostumus, myytit miehuudesta: seksivalistaja Inti Chavez Perez kirjoittaa kaikesta viisaudella ja asiantuntemuksella. Arvion voit lukea tästä. 

 

 1. Otto Rönkö: E-Urheilun käsikirja (pelaaminen)

Urheilutoimittaja Otto Rönkä on kirjoittanut tietokirjan e-urheilun historiasta ja tärkeimmistä peleistä. Käsikirjassa myös käydään läpi, miten ammattipelaajaksi pääsee ja millaista alalla on. Haastattelussa on myös joukko kotimaisia e-urheilijoita. Arvion voit lukea tästä. 

 

 1. Johanna Vehkoo ja Emmi Nieminen: Vihan ja inhon internet (nettiviha)

Toimittaja Johanna Vehkoo ja sarjakuvapiirtäjä Emmi Nieminen ovat yhdessä tehneet koskettavan ja ajankohtaisen sarjakuvamuotoisen tietokirjan trollauksesta ja nettivihasta, jota etenkin naiset ja vähemmistöt saavat osakseen. Kirja sisältää sekä tutkimusta aiheesta että nettivihan kohteeksi joutuneiden tositarinoita. 

 

 1. Ulrikke  Falch  ja Sofie Froysaa: Tyttövoimaa, Ensiapupakkaus (tyttöys)

Skamista tutun Ulrikke Falchin ja koomikko Sofie Froysaan Tyttövoimaa kertoo heidän omista teinikokemuksistaan ja antavat vinkkejä siitä, mitä tehdä jos puhelimeen klilahtaa dickpic tai miten suhtautua kuukautisiin ja ulkonäköpaineisiin. Voimaannuttava tyttökirja raikkaalla asenteella. Arvion voit lukea tästä. 

 

 1. Greta Thunberg perheineen: Sydämen asioita, perhe ja planeetta kriisissä (ilmasto)

Mikä olisi nyt tärkeämpää kuin taistelu ilmastonmuutosta vastaan? Sydämen asioita kertoo julkisuuteen nousseen nuoren aktivistin Greta Thunbergin tarinan. Kirja kertoo kaiken Gretan perheen kamppailuista, Gretan Asperger-diagnoosista sekä tietysti siitä, miten Gretasta tuli ilmastoaktivisti. Arvion voit lukea tästä. 

 

 1. Koko Hubara: Ruskeat tytöt (rasismi)

Ruskeat tytöt -blogista tuttu Koko Hubara on kirjoittanut esseekirjan siitä, millaista on olla ruskea tyttö nykypäivän Suomessa. Koko Hubara kirjoittaa omista kokemuksistaan ja taustastaan, rasismista ja hip hopista. Huippusuosittu kirja ravistelee ja herättää ajattelemaan 

 

 1. Malala Yousafsai: Meidän oli paettava (pakolaisuus)

Maailman nuorimpana Nobelin rauhanpalkinnon saanut Malala Yousafsai on koonnut rauhantyössään kuulemiaan pakolaisten tarinoita yhteen. Ääneen pääsevät naiset ja tytöt eripuolilta maailmaa. Rankat tarinat sorrosta, pakolaisleireistä ja vaarallisista rajanylityksistä ovat samalla onneksi myös tarinoita toivosta ja halusta auttaa. Arvion voit lukea tästä. 

 

 1. Tim Peake: Kysy astronautilta (avaruus)

Kysy astronautilta on kiehtova kirja kaikille niille, jotka haluaisivat tietää enemmän avaruudesta ja astronautin arjesta. Tim Peake on brittiläinen ESA:n astronautti ja vastaa yli sataan uteliaiden esittämään kysymykseen. Millaista on astronauttien valmennus, ruokailu ja miltä tuntuu kävellä painottomuudessa?  

 

 1. Liv Strömqvist: Kielletty hedelmä (tiedehistoria)

Mahtavan hauska sarjakuvakirja täynnä kummallisia faktoja naisen sukupuolielinten tutkimuksen historiasta. Miten murojen keksiminen ja masturbaatio liittyvät toisiinsa? Minkälaisia vääriä käsityksiä historian saatossa on seksistä ja naisen kehosta syntynyt? Ruotsalainen Liv Strönqvist tunnetaan räväköistä feministisistä sarjakuvista. 

 

 1. Jenni Holma, Veera Järvenpää, Apila Pepita Miettinen, Kimmo Lust ja Kaisu Tervonen: Näkymätön sukupuoli, Ei-binäärisiä ihmisiä (sukupuoli)

Näkymättömässä sukupuolessa kertovat tarinansa viisitoista ihmistä, jotka eivät mahdu binäärisiin naisen ja miehen muotteihin. Mitä on muunsukupuolisuus ja miltä tuntuu etsiä omaa sukupuoli-identiteettiään? Koskettavien ja avoimien elämäntarinoiden lisäksi kirjassa on mukana myös sarjakuvia ja sanasto aihepiiristä. 

 

 1. Heini Strand: Hyvä verse – Suomiräpin naiset (musiikki)

Heini Strand esittelee 25 naisräppäriä Suomesta ja mukana on myös ohjeita aloitteleville räppäreille. Mukana muun muassa Mariska ja Sini Sabotage. Miten suhtautua skenen miehiseen uhoon ja sovinismiin ja miten räplyriikat oikein syntyvät? 

 

seuraa meitä