Kirja-arviot
12.10.2021
|
Sofia Blomberg

Kutkuttavaa lukemista Lukulomalle

kirjoja

Syysloma on jälleen Lukuloma! Lukufiilis keräsi kirjavinkkejä teoksista, joita lukijat ovat hehkuttaneet. Listan teokset ovat olleet mukaansatempaavia, ja niistä on ollut vaikea irrottautua. Toivottavasti nämä teokset vievät sinutkin kirjojen ihmeelliseen maailmaan.

Jännittäviä seikkailuja 

Avaruuden rajalla kansikuva

Satu Leiskan: Avaruuden rajalla (Opike, 2020) sijoittuu kauas tulevaisuuteen. Kirja kertoo nuoresta pojasta Visasta, joka isänsä työn myötä joutuu avaruusasemalle tutkimaan salaperäistä alusta. Visan eloa avaruusasemalla hankaloittaa oudosti käyttäytyvä johtaja Kaarlo, joka kieltää tätä ehdottomasti olla lähestymättä alusta. Arvion teoksesta on kirjoittanut Susanna Knopman.

“Kaikin puolin teos oli todella hyvä, selkorakenteinen ja loppua kohden jopa koukuttava. En ole itse ennen lukenut koskaan mitään vastaavaa. Kirja oli juonenkäänteineen mielestäni nerokas!” Lue kirja-arvio teoksesta tästä.

Neiti Kymenen ihmeellinen talo kansikuva

Magdalena Hain: Neiti Kymenen ihmeellinen talo (Otava, 2020) kertoo itsenäisestä neiti Kymenestä, joka asuu yksin apinoidensa kanssa isossa talossa. Taloon tulee Pekka niminen poika, joka on hukannut rohkeutensa, ja tulee etsimään sitä neidin taloon. Pekan perässä tulevat sisarukset Susanna ja Anneliisa, jotka huomaavat talon olevan kummallinen. Taulut ovat tyhjiä, ja alkaa loputon yö…Arvion teoksesta on kirjoittanut Teresa Szilvay.

“Tämä kirja oli yksi lempikirjoistani tänä vuonna, sillä se sai minut hyvin mukaansa.  Magdalena Hai onnistui luomaan henkilöhahmot ja niiden persoonat todella hyvin. Lisäksi aivan mahtavan ja selkeän, mutta samalla myös monimutkaisen juonen.” Lue kirja-arvio teoksesta tästä.

mallikappale kansikuva

Juno Dawsonin: Mallikappale (Gummerus, 2020) kertoo Janasta, joka on aina ollut epävarma ulkonäöstään. Läpi ikänsä hän on saanut kommentteja pituudestaan, ruumiinrakenteestaan sekä androgyynistä ulkonäöstään. Kun mallitoimiston agentti keskeyttää Janan huvipuistopäivän, tämä ei ole uskoa korviaan. Hän pitää koko juttua vitsinä, mutta ystävän yllyttämänä Jana päättää tehdä sopimuksen mallitoimiston kanssa. Arvion teoksesta on kirjoittanut Sara-Tuuli Antikainen.

“Kirjaa oli mahdotonta laskea käsistä. Tarinan juonikuviot ovat mukaansa tempaisevia ja hahmot mitä kiehtovimpia. Erityisesti Jana on hyvin kirjoitettu hahmo. Hänestä paistaa ennen kaikkea inhimillisyys, eikä häntä ole pilattu turhalla täydellisyydellä. Janan tuntemukset ja ajatukset ovat samaistuttavia, vaikka en ikinä olekaan tehnyt mallintöitä. Kirjan julmuudesta huolimatta suosittelen lämpimästi sitä jokaiselle.” Lue kirja-arvio teoksesta tästä.

Aivopähkinöitä, aikamatkustusta vai katsaus tulevaisuuteen?

yksi meistä valehtelee kansikuva

Karen M. McManus: Yksi meistä valehtelee (WSOY, 2018). Kirja antaa lukijoille hiukan jännitystä, aivopähkinöitä, romantiikkaa, huumoria ja draamaa. Viisi lukiolaista joutuu jälki-istuntoon. Joukko koostuu Addysta, Cooperista, Bronwyista, Natesta ja Simonista, joka kuolee jälki-istunnon aikana. Eloon jääneet nuoret ovat kirjan päähenkilöitä, jotka kertovat omasta näkökulmastaan tätä tarinaa. Arvion teoksesta on kirjoittanut Oona Sillanpää.

“Kun sain kirjan käsiini, keskeytin heti meneillään olevan kirjan ja luin kirjan parin päivän aikana. Yksikin päivä olisi riittänyt, mutta muut menot estivät sen. Kirja oli ihana lukukokemus.” Lue kirja-arvio teoksesta tästä.

Auringon pimeä puoli kansikuva

Marisha Rasi-Koskinen: Auringon pimeä puoli (WSOY, 2019).

Emilia asuu Kaivoksen kaupungin suljetussa yhteisössä isoisän kanssa. Pihan perällä oleva kesähuone on ollut lukittuna kuusitoista vuotta, siitä päivästä lähtien, kun Emilia syntyi ja hänen äitinsä kuoli. Kun Emilia rikkoo lukon, hän löytää mökistä valokuvantarkan vanhan piirroksen – ja kuvassa on hän itse. Emilia tempaistaan pyörteeseen, joka vie hänet kaivoksen kammottavien salaisuuksien äärelle ja omaan menneisyyteensä. Arvion teoksesta on kirjoittanut Alisa Lokkila.

“Kirja oli täynnä käänteitä, ja osan niistä pystyin arvaamaan ennen kuin ne oikeasti paljastuivat. Lopun käänne oli kuitenkin niin huippu, että se korvasi muut. Kirja oli niin koukuttava, että saatoin lukea monta tuntia putkeen, kun en malttanut lopettaa. Kaiken kaikkiaan kirja ansaitsee mielestäni tulla luetuksi.” Lue kirja-arvio teoksesta tästä.

Suomea lohikäärmeille kansikuva, perhosia ja pisaroita

Briitta Hepo-Oja: Suomea lohikäärmeille (Otava, 2019)

Kirja sijoittuu 2000-luvun Suomeen ja hieman ehkä jopa tulevaisuuteen. Kirja kertoo Tim-nimisestä pojasta ja tytöstä nimeltä Lynx, ja heidän ystävistään ja perheistään. Mutkien kautta Tim ja Lynx rakastuvat, mutta Lynx on vähällä menehtyä ritariutensa takia. Kansa on jakaantunut eriarvoisuuksien vuoksi eikä tee mistään helppoa. Arvion teoksesta on kirjoittanut Lotta Routanen.

”Mielestäni kirja oli todella hyvä ja viihdyttävä. Sen seurassa on helppo kuluttaa aikaa, sillä luvuissa pysyy mielenkiintoisuus yllä. Hahmot, asetelma ja miljöö ovat mielenkiintoiset ja kirja on hyvän pituinen. Suosittelisin kirjaa erityisesti niille nuorille, jotka ovat kiinnostuneet joko rakkaus- tai fantasiakirjallisuudesta.” Lue kirja-arvio tästä.

toisaalla kansikuva, tyttö, vettä, kuplia

Salla Simukka: Toisaalla (Tammi, 2012)

Salla Simukan Toisaalla-kirja on tulevaisuuteen sijoittuva tarina Samuel Järvestä, joka on tavallinen, yksinasuva, työtä hakeva nuorukainen. Samuel saa hieman epäilyttävän ja salaperäisen oloisen kutsun työhaastatteluun. Hän menee haastatteluun epäilyistään huolimatta, sillä vaakakupissa painavat suuremmatkin huolet. Samuel saa työkseen ohjata uutta peliä, jossa pelaajat pääsevät täysin oikeanlaiseen, mutta tyhjään maailmaan. Arvion teoksesta on kirjoittanut Iiris Valonen.

“Mielestäni Toisaalla on kiinnostava, mukaansatempaava ja ihanan koukuttava teos. Siinä on sopivasti jännitystä ja romantiikkaakin löytyy. Mielestäni kirjassa on hyvä rakenne, koska sen alku on salaperäinen, mutta samalla niin kihelmöivä, että on pakko jatkaa lukemista.” Lue kirja-arvio teoksesta tästä.

Kirja-alan järjestöjen yhteiskampanja Lukuloma toteutetaan tänä vuonna kolmatta kertaa. Koulujen syyslomalla perheitä kannustetaan viettämään lukulomaa lukemalla yhdessä.

← Takaisin
seuraa meitä