Listalta löydät Lukufiiliksen artikkeleita, kirjavinkkejä ja kirja-arvioita teemoittain.

BookTok

BookTok-osiossa pohditaan teemaa monesta näkökulmasta: kannustaako BookTok nuoria lukemaan? Uhkaako se kotimaista kirjallisuutta? Miten kirjatrendit vaikuttavat kustantamoiden työhön? Mikä teos ottaa tuulta alleen?

Mitä lukisin?

Mitä lukisin? -osiossa pohditaan lukutavoitteita ja lukemisen suorituskeskeisyyttä. Ovatko lukutavoitteet kahle vai ponnistuslauta? Lukufiiliksen toimituskuntalaiset kirjoituksissaan pohtivat lukuhaasteiden kilpailullisuutta. Toimituskuntalainen kokosi listan erilaisista lukuhaasteista, joita voi kokeilla, kun ei tiedä, mitä lukisi.

Äänikirja

Lukufiiliksen kevään 2023  teemana olivat Äänikirjat. Lukufiilis nosti erilaisia alan asiantuntijoita esiin haastatteluissa. Miten äänikirjan lukijat valitaan? Miten äänikirja syntyy?

Minustako kriitikko?

Lukufiiliksen syksyn 2023 teemana oli Minustako kriitikko? Pääkirjoituksen Kriitikolla saa ja jopa pitää olla mielipide jutusta kirjoitti Päivi Heikkilä-Halttunen. Jutuissa nuoret pohtivat, mitä eroa kritiikillä, arvostelulla ja palautteella?

Mun tarina

Mun tarina -osiossa kannustetaan nuoria oman tarinansa luovaan ilmaisemiseen. Kirjoituksissa tutustutaan lavarunouteen, rapiin ja hip hopiin. Sivulta löytyvät myös Kaisa Happosen ja Palefacen vinkit runot tekemiseen.

Mielenterveys

Mielenterveys-osiossa kohtaavat kirjat ja mielenterveys. Sivulle on koottu mielenterveysaiheisia kirjoituksia, ja kirjavinkeistä löytyy nuorille ja nuorille aikuisille suunnattuja teoksia, jotka käsittelevät muun muassa ahdistusta, syömishäiriöitä, menettämistä ja yksinäisyyttä.

Mahdolliset maailmat

Osiossa tutustutaan kirjallisuuden mahdollisiin maailmoihin. Kirjavinkit tarjoavat katsauksen spekulatiivisen fiktion laajaan valikoimaan, ja Magdalena Hai jakaa #pojatkinlukee-kirjavinkkilistansa.

Rap

Mitä yhteistä spoken wordilla on aktivismin kanssa? Miten räppiä kirjoitetaan?

Rap-osiossa tarkastellaan lukemista – ja sen vähenemistä. Kirja-arvioissa käsitellään muun muassa Gasellit-yhtyeestä tuttujen Miikka Niirasen ja Pekka Salmisen graffitimaailmaa käsittelevää kirjaa ja Palefacen teosta.

Pelit

Pelit-osiossa tutustutaan pelien laajaan maailmaan cosplaysta pelirunoihin ja fanifiktiosta roolipeleihin. Neljä kirjoittajaa kertoo muistonsa Linnanmäen Vekkulasta, ja kirja-arviossa esitellään jalkapalloaiheista kirjaa. Ota talteen myös peliaiheiset kirjavinkit.

Maailmankirjallisuus

Maailmankirjallisuus -osiossa käsitellään maailmankirjallisuuden ja kääntämisen merkitystä. Pääkirjoituksen on kirjoittanut Lukufiiliksen toimitussihteeri Sofia Blomberg. Maailmankirjallisuutta käsitellään myös kirjallisuuden klassikoiden näkökulmasta. Kääntämisprosessia avartaa Kertsi Juva Lukufiiliksen haastattelussa.

Maailmankansalaisuus

Lukeminen avartaa! Maailmankansalainen-osiossa kurkistetaan Terhi Rannelan kirjoitusmatkoihin, luetaan Nura Farahin teosta Aavikon tytär ja tutustutaan eri puolilla maailmaa asuneeseen Mintie Dasiin ja hänen kirjoihinsa.

Muodonmuutos

Muodonmuutos-osiossa käsitellään muodonmuutosaihetta Kafkasta nykyaikaan. Haastattelussa Estelle Maskame, 18-vuotias DIMILY-trilogian kirjoittaja.

Kirjat valkokankaalla

Kirjat ja elokuvat ovat kulkeneet käsi kädessä jo vuosikymmeniä. Kirjat valkokankaalla -osio esittelee kirjoja, joista on tehty suosittuja elokuvia. Pääkirjoituksessa pohditaan, miksi kirjat ja elokuvat asetetaan vastakkain – kyse on kuitenkin erilaisista mediamuodoista. Tähtilukijana lukemisestaan kertoo näyttelijä Mimosa Willamo.

Erilainen / samanlainen

Kaikki eivät mahdu samaan muottiin – ja se on hienoa! Erilainen / samanlainen -osiossa käsitellään erilaisuutta kirjallisuuden kautta: Lukufiilis esittelee kirjoja, joissa kohtaavat erilaiset ihmiset, maailmat ja kulttuurit.

Tähtilukijana Maiju Voutilainen tai tutummin mansikkka kertoo suhteestaan kirjallisuuteen ja erilaisuuteen.

Ennakkokuulot

Millaisia ennakkoluuloja nuorilla on lukemista kohtaan? Miten kirjoissa käsitellään ennakkoluuloja? POC-lukupiirin Téri Zambrano laati kirjalistan teoksista, joissa käsitellään ennakkoluuloja. Pääkirjoituksessa Ansu Kivekäs avaa kohtaamiaan ennakkoluuloja kirjailijana.

Tieto

Onko tietokirjallisuus totta? Pääkirjoituksessa tietokirjailija Maria Laakso pohtii kysymystä. Sini Helminen on laatinut kirjalistan nuorten tietokirjoista. Lukufiiliksen toimituskuntalainen pohtii, mistä tietää onko tietokirja totta? Toimittaja Miska Rantanen kertoo, miksi toimittaja tarvitsee tietokirjaa.

Tietokirjallisuus

Miksi tietokirjoja kannattaa lukea? Tietokirjailija ja arkeologi Ilari Aalto kertoo kolumnissaan tietokirjallisuudesta ja sen merkityksestä. Osioon on koottu 15 kirjavinkkiä eri aiheita käsittelevistä tietokirjoista.

Ilmastonmuutos

Ilmastonmuutos-osiossa kohdataan ilmastonmuutos kirjallisuuden ja lukemisen kautta.

Emmi Itärannan pääkirjoitus käsittelee lukemista voimavarana, joka tukee ilmastonmuutoksen kaltaisten vaikeiden asioiden kohtaamisessa ja tunteiden käsittelyssä. Otto Rantanen puhuu lukemisen merkityksestä tiedon lisäämisen ja demokratian toteutumisen kannalta.

15 romaani- ja tietokirjavinkkiä ilmastonmuutosaiheesta.

Minustako kirjailija?

Minustako kirjailija? -osiossa tutustutaan kirjailijan ammattiin. Esikoiskirjailija Essi Ihonen kertoo omasta matkastaan kirjailijaksi. Kirja-arviossa käsitellään Taija Tuomisen teosta Minusta tulee kirjailija.

Sähkö

Sähköä on kaikkialla: hermosolut toimivat sähköimpulsseilla, laitteet käyvät sähköllä, ja sähköä hyödyntää monin tavoin myös kirjallisuus. Sähkö-osiossa lähestytään sähköä kirjallisuuden kautta: tutustutaan äänitaiteilijan elämään, robotiikkaan ja äänikirjoihin.

Luovuutta ilmassa

Kirjoittaminen on luovaa – mutta luovuutta on myös tuttujen, arkisten asioiden katsominen uusin silmin ja normaaleista tekemisen tavoista poikkeaminen. Osiossa tutustutaan luovuuteen ja kurkistetaan sanataiteen opetukseen opettajan ja opiskelijan näkökulmasta.

Uudet alut

Vaikean vuoden jälkeen Lukufiilis on toiveikas ja suuntaa katseen tulevaan. Topelius-palkittu Meri Luttinen kirjoittaa pääkirjoituksessaan matkastaan esikoiskirjailijaksi.

Kirjavinkeistä löydät teoksia, joissa päähenkilö aloittaa alusta.

Nuoruus. Nyt.

Lukufiiliksen ja BoD:n kirjoituskilpailu Nuoruus. Nyt. pohjalta koostettu teos ilmestyi keväällä 2021. Kilpailun voitti Noora Helsto ja Otto Rantanen. Pääkirjoituksessa Siiri Enoranta pohtii, miten ihanaa ja hirvittävää on olla nuori tällaisena aikana, kun ilmastokriisi vyöryyy päälle.

Rakkautta ilmassa

Lukufiiliksen Rakkautta ilmassa -teemassa nostettiin romantiikka esiin. Pääkirjoituksessa Saara Rostedt pohtii romanttisen fantasian suosiota. Lukufiiliksen toimitus pohti taas: mitä on romantasia ja miksi enemies to lovers -asetelma on niin suosittu?

seuraa meitä